Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Бракът не е отживелица, но е отговорност

Истинският брак не е парадността на ритуала, а усилията след него
Снимка: БНР

Не може да поставим знак на равенство между любовта и брака. Ако не сте готови за скуката и рутината, по-добре си останете гаджета.
С тези думи в студиото на Радио София психологът Ина Антонова напомни друга известна фраза – „Не убивайте любовта с брак“, с което потвърди, че тя не е само шега, а в нея има истина.

„Не разбираме брака като институция. Това не е сливане на две половинки, а обединение на усилията на две индивидуалности. Бракът не е отживелица, но той е поемане на отговорността да бъдем до някого в добро и зло“, отбеляза Антонова.

По думите й, за да се намали броят на разводите, хората трябва да се вземат не толкова млади, а и с малко разум. От друга страна, като напреднат годините, не ни се занимава с това, да превъзпитаваме някого. А бракът е опит „да направим човека до нас удобен за себе си“.

Според психолога хората, които живеят на семейни начала, имат имагинерна свобода. Отговорността за другия, както и за децата, обаче е не по-малка.

Бракът не е ритуал, не е подпис или договор, а обвързаност, заедност. Градене на нещо общо, съвместно.

„Когато идеята за една връзка е просто да не сме сами (самотни), ние всъщност не сключваме съюз с партньора, а със себе си. За една добра вразка е нужен здравословен егоизъм“, отбеляза Ина Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Младите хора не са се отказали от встъпването в брак дори през пандемията

Дори в пандемия, младите хора не са спрели да се женят. Това, което е по-характерно за пандемията, е че се прехвърлят от дата в дата, с надеждата, че пандемията ще премине и ще могат да направят голяма сватба. Нашите младоженци не ги спира..

публикувано на 22.02.21 в 10:55

Отец Ангел Ангелов: Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията

Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”. “ Коренно се промени всичко в църквата . В момента нямаме нито толкова венчания, нито..

публикувано на 22.02.21 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е..

публикувано на 24.04.24 в 12:44