Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Ангел Ангелов: Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията

Снимка: Елица Елефтерова - Иванова
Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”.

Коренно се промени всичко в църквата. В момента нямаме нито толкова венчания, нито толкова кръщенета. За съжаление, имаме повече опела - това е по-страшното. Дай Боже, в най-скоро време да отмине тази трагедия, която ни сполетя, и да почувстваме онази свобода, която имахме преди една година”, коментира той. 

В момента се извършват едва 15% от венчанията от времето преди пандемията. Много хора отлагат ритуала за времето след пандемията, посочва още отец Ангел Ангелов.

“Малцина са онези, които идват в храма единствено, за да бъдат в тайнството, без след това да я има частта с веселието”, коментира той.

Отделно от това всички гости са с маски, което също ограничава хората, както и изискванията за определен брой присъстващи заради необходимостта от минимално разстояние между всички. 

В Православната църква венчавката е тайнство, което има определен ритуал и не може да бъде променяно заради пандемията, а и не се налага. Изискванията за встъпване в църковен брак са същите, каквито са били и преди пандемията - да бъдат кръстени младоженците и да имат свидетели (кумове), които също да бъдат православни християни.    

Чуйте целия разговор на Луиза Лазарова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна