Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

| обновено на 10.04.21 в 13:02
Снимка: Хасан Халилов

"Пърформансът "Видение" е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика" - така описват творението си самите автори - Съпромат (Михаела Добрева и Борис Далчев) и Цвета Дойчева.

"Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората, които гледат", казва Цвета Дойчева - хореограф и създател, заедно със Съпромат, на "Видение".

Темата на спектакъла е огледалото, възможността за припознаване в другия, заместване на оглeдалното "аз" с "ти". За търсенията на среда и мултимедия за "Видение" Борис Далчев казва: "Темата за огледалото е доста изкушаваща. То е доста любопитен обект и трябва внимателно да се работи с него, защото сам по себе си е един ефект, а ние искахме да стигнем отвъд ефекта."

Музиката за танцовия пърформанс е дело на Ангел Симитчиев Mytrip.
"Музиката е доста условно понятие за мен, а в случая и за този пърформанс. Т.е. - иска сe адаптиране на слушателя, на посетителя, защото идеята ни беше да създадем някакво пространство, в което човек просто се потапя и изключва за съществуването на истинския свят около него."

След няколко отменени дати най-накрая ще можем да преживеем "Видение" - тази неделя и понеделник (11 и 12 април) в Националния студентски дом от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

Повече за спектакъла чуйте в звуковия файл с интервюто на Мария Бояджиева с Цвета Дойчева, Борис Далчев и Ангел Симитчиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46