Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ковачевица ще бъде домакин на фестивала “Неотъпкана пътека”

| обновено на 05.06.21 в 13:36
Снимка: facebook.com/neopathbg
Предстои новото издание на Музикалния фестивал “Неотъпкана пътека”, който през последните години започна да си изгражда много добро име, въпреки че пропусна (както много други фестивали) миналата година.

Тази година фестивалът ще се проведе в село Ковачевица - едно запазило автентичността си място, което носи духа на отминали столетия и в което къщите съхраняват спомените на българите, които са ги населявали още от XVIII век.

Улица в с. Ковачевица
Фестивалът, който е за камерна музика, ще се проведе между 6 и 9 август, а в сърцето му са български музиканти, които живеят в Ню Йорк.

Програмата е много разнообразна и включва класически произведения на композитори от Франция, Америка и Русия, сред които Морис Равел, Пол Шонфийлд и Сергей Рахманинов.   

“Организатори на фестивала са Лора Чекоратова, Георги Велчев, Мариана Кърпатова и аз. Това ни струва много труд, усилия и вдъхновение. Лора е движещата сила. Тя е музикант, когото нищо не може да спре”, казва цигуларят Никола Таков.
Това се оказва изключително важно, особено в началото, когато от много места чуват, че камерен музикален фестивал в Родопите не може да се направи. Лора Чекоратова, Георги Велчев избират именно Ковачевица за място, където да се проведе фестивала, защото мястото е вълшебно. “Не мога да го опиша с думи, като енергия, като отношение на хората, като вдъхновение, което носи, спокойствието и устойчивостта, която получаваме, когато сме там. Това е нещо, което трябва да се усети и види”, казва той.

Никола Таков завършва Музикалното училище в София и Луизиана, Бостън и до майсторските класове на големи цигулари като Ифра Нийман, Дейвид Серон, Джоузеф Силвърстайн, Камила Уикс, Серджу Лука, Чарлз Каселман и Елмар Оливейра, от които черпи безценен опит в изпълнителското музикално изкуство. От няколко години е в Симфоничния оркестър на Навара, Испания.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Week 2023 с богата програма

За поредна година в столицата ще се проведе Sofia Art Week. Подробности за събитието разказа Войн де Войн, който е един от организаторите. По думите му програмата на седмицата е доста богата, обхващат се различни независими пространства в София. "Тази година контекстът е малко различен. Решихме да обърнем формулата както обикновено работим,..

публикувано на 04.10.23 в 18:06

Green Smart Growth с трето издание

На 12 октомври 2023 г. за трети път ще се проведе националната конференция Green Smart Growth за малкия и средния бизнес. Фокусът на събитието ще бъде върху устойчивото развитие на малките и средните компании. Подробности разказа Красимира Георгиева, която е един от организаторите. По думите нашата икономика е твърде малка и за да може едно..

публикувано на 04.10.23 в 17:24
Елица Костова от БАУХ и Боян Келчев - обучител по финансова грамотност на младите хора

Отчита се ръст в младежката заетост и интерес към стажантските програми у нас

През последните години пейзажът на младежката заетост у нас претърпява значителна трансформация. В края на лятото Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" отчете чувствителен ръст на заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Техният брой за периода е близо 10 500, сравнено с 8 422 спрямо същия период на 2022 г...

публикувано на 04.10.23 в 16:28
Снимката е илюстративна

Безплатно обучение за бежанците у нас

Как се включват в учебния процес децата-бежанци и хората търсещи международна закрила? Подробности по темата разказа Станислав Георгиев, старши експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието (РОУ) – София-град. През последните години РОУ в София е насочило към образователната система на столицата над 1000 души..

публикувано на 04.10.23 в 15:20

Фантастични форми и мистика в новата изложба на Владимир Чукич

Фантастични форми, мистика, символика и музика може да бъде видяна в новата изложба на Владимир Чукич . Тя ще бъде открита на 5 октомври в галерия "Графикарт". Графикът, който сънува картините си, застава за първи път на софийската изложбена сцена. Пред Радио София Владимир Чукич сподели, че и зложбата е съвкупност от впечатления и сънища ...

публикувано на 04.10.23 в 14:33

Вензи ще отбележи 10 години на сцена с музика, танци и много изненади

В предаването "Добър вечер, София" гостува изпълнителят Вензи. Поводът е неговия творчески юбилей – 10  години на музикалната сцена. Това ще се случи съвсем скоро, увери самият той. "Този петък, 6 октомври, в подлеза на НДК, в едно култово заведение за жива музика ще направим много красив концерт, красива музикална история, съвместно с..

публикувано на 04.10.23 в 13:58

Международно състезание по гражданска журналистика приканва младежи с интереси в областта

Фондацията за предприемачество, култура и образование (ФПКО) кани всички младежи с интереси в областта на гражданската журналистика, на възраст между 18 и 30 години (включително), да се включат в Международното състезание по гражданска журналистика , което ще продължи от 15 септември до 14 ноември,  като част от програмата на проекта..

публикувано на 04.10.23 в 13:35