Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

Снимка: Изабела Манолова

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци“, коментира в студиото на Радио София Илко Ганев – режисьор, театровед и PR на Съюза на артистите в България, по повод изявленията на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

,,Имаме крайна нужда да бъдем управлявани от хора, които имат грижа към творците и хора, които ги обичат и ги насърчават. Следващият министър на културата трябва да носи със себе си някакви идеали, някаква визия за развитие", допълни той.


Съюзът на артистите в България ще реализира поредица от клипове, в които актьорите от Варненския театър ще представят любимите си места в морската столица. Поводът е 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, 100-годишният юбилей на Драматичен театър – Варна и 100 години от създаването на САБ.

Кампанията стартира от другата седмица и в нея участват актьорите Михаил Мутафов, Стоян Радев, Симеон Лютаков, както и младите театрални открития – Полина Недкова, Александра Майдавска и Христина Джурова.

САБ ще продължи да отбелязва и своя 100-годишен юбилей докрая на 2021-ва година с поредица от акции и събития. През ноември, когато се приема, че е създаден преди цял век, Съюзът ще празнува с нов музикален спектакъл, а Българската национална телевизия ще излъчи документален филм за Съюза на артистите.

„Надяваме се този филм да има премиера през есента. Режисьор е Николай Василев“, каза Илко Ганев.

През месец юни Илко Ганев засне и музикалния видеоклип към песента „Където няма време“ на Стенли, Любо Киров и Христо Мутафчиев. Видеото е в процес на обработка и предстои премиера. Песента е част от музиката към дебютния му документален филм, в който ще представи темата за времето в театъра, времето, което протича по различен начин при актьорите.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Илко Ганев


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На благотворителен търг в НБУ събират средства за лечението на студент

Нов български университет (НБУ) организира благотворителен търг под надслов „Изкуството лекува“. В него ще бъдат включени произведения, създадени от студенти и преподаватели от департаментите „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“. Творбите са част от обучението в ателиетата по стъкло, керамика и фотография на НБУ, а всички..

публикувано на 27.09.21 в 19:06

Работодателите също могат да помогнат срещу домашното насилие

Фондация „Emprove“ и проектът „Довери се“ на Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, застават зад изключително важната мисия за икономическо овластяване на жените, a то не би било възможно без работодателите. Затова организаторите канят различни заинтересовани страни, включително и работодатели, на среща с лекция, която ще се проведе на 28..

публикувано на 27.09.21 в 18:32

Трима артисти виждат и трансформират вторични суровини в творби

Фотографски трансфери върху дърво и функционални скулптури са подготвили визуалният артист Боряна Пандова , и художниците Мария Паунова и Ивайло Митев от работилница „Пункт“ за изложбата „Вторични суровини”, която ще се открие в галерия „ One” н а 1 октомври от 1 7 :00 часа „Боклук” не е мръсна дума, а положителен герой...

публикувано на 27.09.21 в 17:26

Нова платформа за превод на книги представя писателят Николас Димитров

Поредната интересна среща в ефира на Радио София е с Николас Димитров, автор на киберпънк романа „Дилър на реалности“, който създава нова платформа за превод на книги на 50 езика. Платформата превежда художествени текстове чрез изкуствен интелект и показва качество, надхвърлящо многократно опитите на google translate. Резултатите са толкова..

публикувано на 27.09.21 в 16:03
Крановския скален лабиринт

Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди 2-3 години, но Covid пандемията подчерта тази тенденция. Увеличи се търсенето на приятни и интересни места, по-малки хотелчета или къщи за гости, при които обаче да няма големи струпвания на хора. Това обясни пред Радио София Николай Панайотов , изпълнителен..

публикувано на 27.09.21 в 15:29
Доц. Румен Драганов

Доц. Драганов: Няма сила, която да спре светлото бъдеще на българския туризъм

Туристическият сезон, който изпращаме, надмина очакванията на експертите. „И аз се изненадах, когато за пръв път от 30 години видях, че няма места под плажните чадъри“, отбеляза пред Радио София доц. Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма. Той обясни този феномен с отстъпките, направени за..

публикувано на 27.09.21 в 14:05

Стойчо Стойчев, БДЗП: Бракониерите трябва да изтърпяват наказанията си

Черна септемврийска седмица отчетоха от Зелени Балкани и Дружеството за защита на птиците, с прострелян царски орел до Ямбол и отровен черен лешояд край Крумовград. Заловен е бракониер , който е убил десетки защитени видове птици и бозайници, с цел препариране и незаконна търговия.  „Благодарение на сателитните предаватели успяхме да..

публикувано на 27.09.21 в 13:47