Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс" навърши 50 години

Снимка: Мария Бояджиева

На 15-ти септември, 2021 г. „Грийнпийс“ отбеляза 50 години екологичен активизъм. Датата е обвързана със стартирането на първата кампания на „Грийнпийс“ за предотвратяването на тестването на ядрени оръжия, на остров Амчитка, Аляска.

„За нас хем е празник, хем си даваме сметка, че все повече има нужда от хора, които да са бдителни, да сигнализират, да действат, да правят така, че природата, която е наш дом да бъде запазена“, каза в студиото на радио София Деница Петрова - основател на Грийнпийс България.

Как ще бъде отбелязана годишнината може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

D2 с Дичо и гости отбелязват 25 г. с концерт в Борисовата градина

25 години е младежка възраст за човека, но за рок група това е дълголетие, което си заслужава да бъде отбелязано не само в музикалните енциклопедии. През 2024 г. група D2 показа в много градове не само жизненост, но и много енергия за срещи с публиката, сред която са фенове от не едно поколение. На 10 май 2024 г. бандата зарадва..

публикувано на 10.09.24 в 14:18
Постамент с визията на Хомо Фабер 2024, Венеция

Българското участие на биеналето за занаятчийско изкуство "Хомо Фабер 2024"

Трима българи участват в третото издание на биеналето за съвременно занаятчийско изкуство "Хомо Фабер 2024" , което се провежда от 1 до 30 септември в пространствата на фондация Джорджо Чини на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция. Сред подбраните произведения за изложбите на биеналето са творби на съвременния бижутер Димитър Станков и на..

публикувано на 10.09.24 в 12:29

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40