Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Раин Султанов - саунд а ла Гарбарек

Раин Султанов и Исфар Сарабски
Снимка: caspian news

Както си обещахме, в началото на всеки месец представяме джазмени, останали встрани от кръга на нашия прожектор. Сега е ред на азербайджанския саксофонист Раин Султанов, когото при първо слушане, като нищо можете да сбъркате с Ян Гарбарек. Както ще се окаже, има и друго общо между тях..

Общото с Пол Хорн -  героят ни от миналия месец е, че Раин също е вдъхновен от конкретни пейзажи за произведенията си. В случая, това са 7, да ги наречем свещени места в родния му Азербайджан. Рисува ни прозрачността на резервата Къзълагач и ни докосва до Каспийско море с дъха на присъщите му кални вулкани. Собствените му композиции от албума  „Inspired by Nature (Seven Sounds of Azerbaijan)“ съчетават безкрайно въображение и необикновена лиричност. Без да отегчават, баладите се нижат като зърна на броеница.

Годината все още 2017-та, самият Райън вече е навършил 50-те, а към него предстои да се включи и най-добрият азерски джаз-пианист Исфар Сарабски. На следващата година двамата поемат по един философски път, който се нарича „Cycle“. Става дума естествено, за жизнения цикъл. В албума, подобно на Ян Гарбарек преди около 40-ина години в „Aftenland“ (с Киел Йонсен), те съчетават божествеността на органа с тръпката на саксофона, като органистът добавя и трето движение - това на пианото.

Жизненият цикъл е нещо, което говори както на нашата душа, така и на нашето тяло. От  албума ще чуем прекрасни композиции за забравата и реинкарнацията. Продължението на предаването е с последният засега проект на Раин Султанов „Influence“, посветен на неговите учители. Проектът е от 2020 година и логично, началото е за великия Джон К (Колтрейн).

Тук става дума не само за джаз учители – „Соларис“ ни води и към Лем, и към Тарковски и това е финалът на това първо, но в никакъв случай не и последно представяне на азербайджанския саксофонист. За него един от „кръстниците“ ни, Джо Завинул казва, че никой не свири с такъв лиризъм. „Остани себе си“ – е пожеланието му към Раин и виждаме с радост, че остава и до ден-днешен.

Слушаме го в първия половин час на първия за декември "Слънчев джаз+" на 3 декември след последните новини за деня, с повторение след първите такива на идната заран. Нощта е млада!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Репак на работа

Рап-содик сюита

Никола Репак смело може да бъде приеман за един гуру на френч тъч - в кръстоска с ню/електро-джаз. Но дори и най-отявлените му фенове отпреди десетилетие, едва ли са предполагали траекторията му във времето и пространството. Преди година и половина тук представяхме древните му танци - творби, базирани върху теренните записи на покойния вече..

публикувано на 23.01.22 в 16:00

Новата Юн Сун На

В неделя тук очертахме основната линия   на поредния "Слънчев джаз+" след последните новини на деня само тук, по Радио София. Началото е продължение на зададената от миналото предаване посока . Към нея се присъединява още един наш "кръстник" - френският контрабасист Рено Гарсия-Фонс. Финалът е с гостували ни вокални майстори - Давид Ленкс (Дейвид..

публикувано на 21.01.22 в 09:05

Джаз-фламенко от 60-те

Испанският саксофонист Педро Итуралде (1929-2020) е по-непознатият извън Испания създател на това, което ще стане фламенко-джаз. Другият, известният е Пако де Лусия. Но двамата свирят заедно като част от представянето на туристическия потенциал на Испания  на туристическа борса в Германия в средата на 60-те. Тогава са поканени за запис и от ерудита Йоахим..

публикувано на 16.01.22 в 16:30
Хорхе Пардо - от сайдмен на Пако до най-добър европейски джазмен

Пако - китари, мандолини, сайдмени

След представянето на едни от лютиерите на Пако де Лусия и други големи фламенкоси и джазмени неделя тук , логично е днес да чуем техните инструменти в началото на "Слънчев джаз+" веднага след последните новини на деня. След Пако, знаковата му композиция "Entre dos aguas", изсвирена от сайдмена му Тино ди Джералдо в последния му албум "Concert bal". И..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Призванието на лютиерите

Ако има страна, която да се свързва с определен инструмент, това несъмнено е Испания и китарата. Но както знаем, освен на класическата китара, Испания е и родина на фламенко китарата. Има ли връзка между самият инструмент и характерната звучност на даден музикант? На този въпрос, а и на други подобни, се опитваме да намерим отговор с потомствените..

публикувано на 09.01.22 в 15:10
Анат Коен (кл.) и Марсело Гонсалвеш (к.)

Джаз-шоро

Преди няколко дни тук стана дума за Жорж Грюнц , с който започва новия месец и поредното издание с позабравени джазмени. Втората част на предаването в края на петъчната вечер с повторение в ранната съботна сутрин е посветена на дуети от кррая на миналата година. Началото е с джаз-шоро с кларинета на Анат Коен и китарата на Марсело Гонсалвеш от..

публикувано на 07.01.22 в 18:30

Позабравените джазмени, част 3: Жорж Грюнц

Преди няколко месеца обявихме, че в началото на всеки месец, "Слънчев джаз+" ще припомня позабравени артисти, понякога изпреварили времето си и с това разглеждани извън контекста на епохата си и господстващите тогава течения. Ето поредния. Жорж Грюнц (Джордж Грънц за американската публика) е швейцарски органист, пианист, аранжор и диригент. Преди 60..

публикувано на 02.01.22 в 14:55
Подкасти от БНР