Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раин Султанов - саунд а ла Гарбарек

Раин Султанов и Исфар Сарабски
Снимка: caspian news

Както си обещахме, в началото на всеки месец представяме джазмени, останали встрани от кръга на нашия прожектор. Сега е ред на азербайджанския саксофонист Раин Султанов, когото при първо слушане, като нищо можете да сбъркате с Ян Гарбарек. Както ще се окаже, има и друго общо между тях..

Общото с Пол Хорн -  героят ни от миналия месец е, че Раин също е вдъхновен от конкретни пейзажи за произведенията си. В случая, това са 7, да ги наречем свещени места в родния му Азербайджан. Рисува ни прозрачността на резервата Къзълагач и ни докосва до Каспийско море с дъха на присъщите му кални вулкани. Собствените му композиции от албума  „Inspired by Nature (Seven Sounds of Azerbaijan)“ съчетават безкрайно въображение и необикновена лиричност. Без да отегчават, баладите се нижат като зърна на броеница.

Годината все още 2017-та, самият Райън вече е навършил 50-те, а към него предстои да се включи и най-добрият азерски джаз-пианист Исфар Сарабски. На следващата година двамата поемат по един философски път, който се нарича „Cycle“. Става дума естествено, за жизнения цикъл. В албума, подобно на Ян Гарбарек преди около 40-ина години в „Aftenland“ (с Киел Йонсен), те съчетават божествеността на органа с тръпката на саксофона, като органистът добавя и трето движение - това на пианото.

Жизненият цикъл е нещо, което говори както на нашата душа, така и на нашето тяло. От  албума ще чуем прекрасни композиции за забравата и реинкарнацията. Продължението на предаването е с последният засега проект на Раин Султанов „Influence“, посветен на неговите учители. Проектът е от 2020 година и логично, началото е за великия Джон К (Колтрейн).

Тук става дума не само за джаз учители – „Соларис“ ни води и към Лем, и към Тарковски и това е финалът на това първо, но в никакъв случай не и последно представяне на азербайджанския саксофонист. За него един от „кръстниците“ ни, Джо Завинул казва, че никой не свири с такъв лиризъм. „Остани себе си“ – е пожеланието му към Раин и виждаме с радост, че остава и до ден-днешен.

Слушаме го в първия половин час на първия за декември "Слънчев джаз+" на 3 декември след последните новини за деня, с повторение след първите такива на идната заран. Нощта е млада!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за електронна музика No Signal на Витоша от 2 до 4 август

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

публикувано на 30.07.24 в 13:05
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41