Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 проекта ще бъдат финансирани по програма "София избира зеленото"

Арх. Панайотова

4 проекта по идея на граждани/НПО ще бъдат финансирани по програмата "София избира зеленото". Те бяха избрани след гласуване на жителите на столицата, а на първо място е проект за "Пъмп трак" в кв. "Младост", който се казва "Повече колела днес, по-чист въздух утре".

Подробности пред Радио София споделиха арх. Елица Панайотова от "Зелена София", както и авторите на два от проектите. По думите на арх. Панайотова, идеята на авторите на проекта спечелил първо място е, това трасе да не е само за велосипеди, но и за ролери и скейтбордове, за да могат децата в ранна възраст, когато си избират спортни дейности то да съществува.

Повече за същия проект сподели авторът му Кирил Иванов, който каза, че квартал "Младост" е избран за реализация на "пъмп трака", тъй като е една от горещите точки на София с много млади хора. Той каза още, че и други квартали имат нужда от подобни паркове.

"Децата и подрастващите са много заинтересовани, те наистина подкрепиха проекта", заяви Иванов и допълни, че те очакват нещо, които наистина ще си заслужава.

По думите на арх. Панайотова, авторите са активно включени при реализацията в ролята на консултанти по въпроса за материалите и изпълнението заедно с хората от общината. Най-скъпият проект от четирите избрани ще бъде "Речен площад "Лъвов мост", на трето място е инициатива за парк "Мокренски проход" в кв. "Красно село", а любопитен е класираният на четвърто място "ДВОРА - детска площадка и общностно място" в кв. "Факултета".

Негов автор е Сара Перин от "Тръст за социална алтернатива". Тя каза, че това е НПО, която оказва подкрепа за намаляване на бедността на хората от икономически уязвимите групи. Перин уточни, че целта на инициативата е да се създаде място за игра на децата и срещи на техните родители.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27