Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националния природонаучен музей

Отбелязват Националния ден на орела

Скален и морски орел
Снимка: Богдан Боев, bspb.org

Интересни факти за едни от най-емблематичните и редки орли у нас – царския, малкия креслив, морския, скалния, малкия и орела змияр ще научат посетителите на специалната програма в Националния природонаучен музей от 15.00 до 18.00 часа. С нея Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязва Националния ден на орела, съобщи пред Радио София Елица Иванова от организацията:

"Отбелязва този ден от 2017 година, когато осъществявахме кампанията „За да има орли“. Въпреки че тези величествени птици познаваме от приказките, песните, басните, има нужда да напомняме, че видът е застрашен."

За малките посетители в музея ще има опознавателна игра, като първите 50 деца, решили загадките, ще получат подарък – значка с птица.
Ще бъде показан и филм за орлите.

Елица Иванова потвърди, че грижите дават резултата и през последните години при царския орел има увеличаване на популацията.Но като цяло усилията за опазване на видовете са дългосрочни и затова трябва да продължават, изтъкна активистът от БДЗП.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55
Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една  трагедия, касаеща милиони семейства в Европа , не е говорено достатъчно и до днес.  Програмата  Lebensborn  (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 г., е отговорна за  отвличането на над половин милион деца от окупираните страни ...

публикувано на 01.08.24 в 13:31

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията "НЕ на незаконните сметища"

Сдружение "BG Бъди активен" стартира кампанията „НЕ на незаконните сметища“, с фокус върху водните пространства. Поканата е отворена към НПО организации, спортни клубове и образователни институции, а целта е да се насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи. Кампанията е дългосрочна, с ангажимент за повишаване на..

публикувано на 01.08.24 в 12:27

Месец юни е бил най-топлият у нас за последните 140 години

Месец юни тази година е бил тринадесетият пореден рекордно топъл месец в света. Юни е бил най-топлият у нас за повече от 140 години. Средната температура през месец юни в България се е увеличила с малко над 1 градус. Климатолозите отчитат, че най-съществено е затоплянето в планинските райони и в Софийския регион, където повишението на..

публикувано на 01.08.24 в 11:09