Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учени установиха поносимите температурни стойности за тялото в най-горещите дни

Снимка: Архив

Учени и други наблюдатели са обезпокоени от зачестилите случаи на екстремни горещини, съчетани с висока влажност на въздуха, известна като "температура на мокрия термометър" - температурата, отчетена от термометър, покрит с плат, напоен с вода, над който се пропуска въздух. С промените в климата, горещите вълни стават все по-силни - продължават по-дълго, стават все по-чести и са все по-горещи.

Един от въпросите, които много хора си задават, е:  "Кога е прекалено горещо за нормална ежедневна дейност, каквато познаваме,  дори за млади и здрави хора?"

Отговорът на този въпрос не се свежда само до температурата, която виждаме на термометъра. Той касае и влажността. 

Ново изследване показва, че комбинацията от двете може да стане опасна по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Според проучване проведено през 2010 г., температура на мокрия термометър от 35°C е горната граница на безопасност, след която човешкото тяло вече не може да се охлажда чрез изпаряване на потта, за да поддържа стабилна температура.

Едва наскоро тази граница беше тествана върху хора в лабораторни условия. Резултатите от тестовете  показват още по-голяма причина за безпокойство, пише в научното издание „The Conversation”.

За да се даде отговор на въпроса "Колко горещо е твърде горещо", учени направиха експеримент с топлинен стрес в контролирана среда с млади, здрави мъже и жени в лабораторията "Нол" в Университета на щата Пенсилвания. Всеки участник трябвало да погълне малка телеметрична таблетка, която да следи температурата на тялото му  или вътрешната температура.

След това трябвало да останат в екологични камери като се движели достатъчно, за да симулират минимални дейности от ежедневието като готвене и хранене. Изследователите бавно увеличавали температурата или влажността в камерата и следели кога температурата на тялото на субекта започва да се повишава.  Именно тези експерименти дали представа за това кои комбинации от температура и влажност започват да стават вредни дори за най-здравите хора.

Резултатите показали, че горната граница на околната среда е дори по-ниска от теоретичните 35 °C. По-скоро става въпрос за температура на мокрия термометър от 31°C. Това означава 31°C при 100 % влажност на въздуха или 38 °C при 60 % влажност на въздуха.

Тези гранични стойности се основават единствено на това да не се допусне прекомерно повишаване на телесната температура. Дори по-ниските температури и влажност могат да натоварят сърцето и други системи на тялото, предупреждават учените.

И макар че превишаването на тези граници не води задължително до здравословни проблеми, продължителното излагане на топлина може да стане рисковано за уязвими групи от населението, като например възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Комбинацията от температура и влажност, при която температурата на тялото на човека започва да се повишава, се нарича "критична граница на околната среда".

Когато тялото прегрее, сърцето трябва да работи по-активно, за да изпомпва притока на кръв към кожата, за да разсее топлината, а когато се потите, това води до намаляване на телесните течности. В най-тежкия случай продължителното излагане на топлина, може да доведе до топлинен удар - животозастрашаващ проблем, който изисква незабавно и бързо охлаждане и медицинско лечение.

Под тези граници организмът е в състояние да поддържа относително стабилна вътрешна температура за продължителен период от време. При превишаване на тези граници температурата на тялото се повишава непрекъснато и рискът от заболявания при продължително излагане на топлина се увеличава.

За да се защитим максимално от вредното въздействие на високите температури, по време на големи горещини е важно поддържаме добра хидратация и да търсим места, където може да се разхладим - дори за кратко.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: на първо място трябва да е мисълта за хората

Докъде стигнаха електронното управление и електронното здравеопазване, какво още трябва да се направи? К ак може да се реши един от най-важните проблеми в България - корупцията. В  студиото гостува Стоил Стоилов , народен представител в 47 НС от Продължаваме промяната, бизнесмен и политик: "Образованието си съм получил и в чужбина, работил..

публикувано на 14.08.22 в 11:59
адв. Петър Николов

Предизвикателствата пред младите хора и техните успехи

В "Р адиокафе" говорим за предизвикателствата пред младите хора и техните успехи в сферата на адвокатурата, модата, бизнеса, правото, политиката и спорта. За мисията на обществните каузи и тяхната реализация. Първият гост е адв . Петър Николов получи приза в категорията Право – мъж адвокат на Наградите за бизнес и туризъм в Несебър .  Роден е в..

публикувано на 14.08.22 в 10:21

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39
Атанасовско езеро

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24