Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени установиха поносимите температурни стойности за тялото в най-горещите дни

Снимка: Архив

Учени и други наблюдатели са обезпокоени от зачестилите случаи на екстремни горещини, съчетани с висока влажност на въздуха, известна като "температура на мокрия термометър" - температурата, отчетена от термометър, покрит с плат, напоен с вода, над който се пропуска въздух. С промените в климата, горещите вълни стават все по-силни - продължават по-дълго, стават все по-чести и са все по-горещи.

Един от въпросите, които много хора си задават, е:  "Кога е прекалено горещо за нормална ежедневна дейност, каквато познаваме,  дори за млади и здрави хора?"

Отговорът на този въпрос не се свежда само до температурата, която виждаме на термометъра. Той касае и влажността. 

Ново изследване показва, че комбинацията от двете може да стане опасна по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Според проучване проведено през 2010 г., температура на мокрия термометър от 35°C е горната граница на безопасност, след която човешкото тяло вече не може да се охлажда чрез изпаряване на потта, за да поддържа стабилна температура.

Едва наскоро тази граница беше тествана върху хора в лабораторни условия. Резултатите от тестовете  показват още по-голяма причина за безпокойство, пише в научното издание „The Conversation”.

За да се даде отговор на въпроса "Колко горещо е твърде горещо", учени направиха експеримент с топлинен стрес в контролирана среда с млади, здрави мъже и жени в лабораторията "Нол" в Университета на щата Пенсилвания. Всеки участник трябвало да погълне малка телеметрична таблетка, която да следи температурата на тялото му  или вътрешната температура.

След това трябвало да останат в екологични камери като се движели достатъчно, за да симулират минимални дейности от ежедневието като готвене и хранене. Изследователите бавно увеличавали температурата или влажността в камерата и следели кога температурата на тялото на субекта започва да се повишава.  Именно тези експерименти дали представа за това кои комбинации от температура и влажност започват да стават вредни дори за най-здравите хора.

Резултатите показали, че горната граница на околната среда е дори по-ниска от теоретичните 35 °C. По-скоро става въпрос за температура на мокрия термометър от 31°C. Това означава 31°C при 100 % влажност на въздуха или 38 °C при 60 % влажност на въздуха.

Тези гранични стойности се основават единствено на това да не се допусне прекомерно повишаване на телесната температура. Дори по-ниските температури и влажност могат да натоварят сърцето и други системи на тялото, предупреждават учените.

И макар че превишаването на тези граници не води задължително до здравословни проблеми, продължителното излагане на топлина може да стане рисковано за уязвими групи от населението, като например възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Комбинацията от температура и влажност, при която температурата на тялото на човека започва да се повишава, се нарича "критична граница на околната среда".

Когато тялото прегрее, сърцето трябва да работи по-активно, за да изпомпва притока на кръв към кожата, за да разсее топлината, а когато се потите, това води до намаляване на телесните течности. В най-тежкия случай продължителното излагане на топлина, може да доведе до топлинен удар - животозастрашаващ проблем, който изисква незабавно и бързо охлаждане и медицинско лечение.

Под тези граници организмът е в състояние да поддържа относително стабилна вътрешна температура за продължителен период от време. При превишаване на тези граници температурата на тялото се повишава непрекъснато и рискът от заболявания при продължително излагане на топлина се увеличава.

За да се защитим максимално от вредното въздействие на високите температури, по време на големи горещини е важно поддържаме добра хидратация и да търсим места, където може да се разхладим - дори за кратко.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56