Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не допускаме злото да надделее

Богородица, Атон
Снимка: Вл.Димитров/Словото

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора:

"Манастирите в Атон се ръководят по стария календар и при тях постите и празникът са с 14 дни по-късно. Богородица се счита тук за игуменка на манастирите. Във всеки манастир, както и в България, има по една чудотворна икона на Богородица. Самото светогорско монашество е в постоянно почитание на Богородица. Постът е молитвено настроение, въздържане от блажно, мисълта ни се насочва към вярата, показвайки възстановяване на духовното. Постът прелива след литургията в трапезата, която се споделя и с бедните, те трябва да са съпричастни. Милосърдието е водещо. Св.Богородица ни приканва към това."

Още по темата с игумена на Троянския и на Бачковския манастир Сионий:

"Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на първото ѝ чудо от 1600-та година. В тези дни да бъдем смирени, да не допускаме злото да надделее!"

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35