Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

Снимка: Национална мрежа за децата

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“. Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата.

„Форумът тази година е доминиран от темата за съдбата на децата, намиращи убежище в България. По данни на правителствения портал „България за Украйна“ от началото на руската инвазия в Украйна близо 52 000 деца-бежанци за потърсили закрила в България“, добави Георги Еленков.

По думите друга основна цел на дискусията е да се представят проблемите и историите не само на децата-бежанци от Украйна, а на всички деца-бежанци в България, търсещи спасение от различни конфликти.

Форумът ще се излъчва и на живо във Фейсбук.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Изложение за съвременно изкуство представя най-актуални визуални артисти

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.   В отличителното за България изложение, ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автори,..

публикувано на 22.08.24 в 14:40
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08