Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От WWF са притеснени:

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

Снимка: WWF

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите.

Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF.

Той обаче изрази притеснения. И коментира:
"Много е спорен въпросът дали наличието на дървесна растителност върху дигите ги прави по-уязвими, защото това не е кирпичена къща. Дигата е изкуствен бряг. Колкото по-здрави корени има на този бряг, толкова по-устойчив е той на евентуалните наводнения."

Вълчев допълни, че проверка на WWF България в петък (2.12.22) е показала, че клоните на отсечени дървета все още стоят във водата на Мътивир: "И то клони със значителни размери, които биха могли да блокират речното корито или мостовете по-надолу по течението".

Така, при вдигане на водата и скъсване изкуствения бенд от колоните и боклуците, може да по-висока вълна да нанесе поражения на околната инфраструктура и населените места.

Сигнал за отпадни води в района е подаван още през 2014 г., но и явно за 8 години този проблем все още не е решен.

Най-вероятно от природозащитната организация отново ще бъде подаден сигнал до отговорните институции.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват проекта за създаване на българска колекция за музея Помпиду в Париж

Проектът за създаване и даряване на колекция от съвременно българско изкуство на музея за модерно изкуство Център Помпиду в Париж , се подновява. Той беше прекъснат през последните две години, заради пандемията от Covid-19. Новият директор на Центъра Помпиду - Касвие Ре , ще пристигне в София на 15 февруари . Той ще изнесе лекция в..

публикувано на 08.02.23 в 18:11

Какви са дигиталните перспективи пред Българските фестивали?

Има много и най-различни фестивали – театрални, филмови, кулинарни… За ролята на фестивалите като част от културния, обществения, социалния и икономическия облик на страната и дигиталните перспективи пред тях, разговор с председателя на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, гост в предавнето „Ритъмът на столицата“. „Има и..

публикувано на 08.02.23 в 18:10

Годежните пръстени поскъпнаха с 20% за година

Годежните пръстени са поскъпнали с 20% за година . Заради инфлацията все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни . С настъпването на празника Св. Валентин, търсенето на бижута се засилва, каза пред Радио София Тихомир Янков - управител на една от лицензираните компании за добив на скъпоценни камъни, която оперира от..

публикувано на 08.02.23 в 16:33

Фондация "Асоциация "Анимус" набира доброволци

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие се поддържа от фондация "Асоциация Анимус". Тя касае домашно, сексуално насилие и трафик на хора. Телефонната линия съществува вече 25 години именно чрез доброволните начала на хора, които имат желание да съдействат, да отделят от времето си, дори без да имат професионалната подготовка за..

публикувано на 08.02.23 в 15:37

Книги за българите в Украйна

В последните дни на януари стартира инициатива на издателя Манол Пейков за даряване на книги за българите в град Болград в Украйна. Срокът за събиране на даренията изтича утре, 9 февруари 2023 година. Писателят и основател на Сдружение "Градски читални" Александър Шпатов разказа подробности пред Радио София. "За цялата минала година сме..

публикувано на 08.02.23 в 15:19

Д-р Николай Шарков: НЗСИ не обслужва лекарите по дентална медицина

Пред денталните лекари в страната стои сериозен проблем и това е Националната здравноинформационна система (НЗСИ) . Това каза пред Радио София председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков . „С Министерството на здравеопазването, ние на практика, някакви огромни проблеми нямаме. Проблемите произтичат от факта, че..

публикувано на 08.02.23 в 15:08

Новата монография на Росен Тахов приобщава легендата към историческата истина

Новата монография "Истини и легенди в българската история" от литературния историк, публицист и преводач Росен Тахов излезе с логото на изд."Изток-Запад". Той разказа подробности пред Радио София. По думите му мотивът е бил да приобщи легендата към историческата истина. "Самият аз съм историк и ми е направило впечатление, че историците се..

публикувано на 08.02.23 в 14:48