Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към всяка инвестиция трябва да посягаме максимално информирани

Снимка: moitepari.bg

Има голяма вероятност икономиките да изпаднат в рецесия, включително и в Европа. Важно е обаче да не забравяме, че финансовите пазари и активите, които се търгуват на тях, са показателни за бъдещите процеси.

Това изтъкна пред Радио София Йордан Генов, изпълнителен директор на MoitePari Consult. Той спомена факта, че от началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали понижение от близо 20% и подчерта:

„Много е важно, че ако има рецесия и тя вече е отразена в цените на търгуваните активи, може би няма да има допълнителен спад при тях. Дори може да се окаже, че 2023 г. е положителна за инвеститорите.“

Ако рецесията се окаже по-дълбока от очакванията, обаче, ще са възможни допълнителни спадове на финансовите пазари.

Тя също така би оказала влияние върху работната сила (съкращения), както и би причинила забавяне на икономическия растеж.

Генов припомни, че хората, които не се занимават професионално с финансови продукти, трябва да диверсифицират вложенията си, „всичките им яйца да не са в една кошница“, да подберат активи и да направят инвестиционен портфейл. В него могат да бъдат включени ценни книжа, ценни метали

За съотношението между тях в интернет можем да потърсим различни специални инструменти.

Най важното е във всяка инвестиция да влизаме максимално информирани. Ако очакваме в близките 24 месеца да имаме нужда от финансов ресурс, най-добре е парите ни да не се инвестират дългосрочно, а да стоят в банков депозит, въпреки, че лихвата там е нулева, каза още Генов. През изминалата година голяма част от алтернативите се оказаха с отрицателна доходност.

Експертът изтъкна, че хора с по-малки спестявания също могат да направят инвестиции, но за тях също важи правилото да имат финансов буфер („пари за черни дни“) за непредвидени, но наложителни разходи.

Според експерта, през 2023 г. у нас се очаква да продължи растежът на лихвите по заемите.  Размерът и продължителността на процеса зависи до голяма степен от инфлацията.

  • Йордан Генов има над 10 години опит като консултант във финансовата сфера. Завършил е успешно програмата за Дипломиран финансов консултант на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК). Член на борда на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Част от международната общност за финансови консултанти Financial Caddie. 
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00