Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са предстоящите проектите и кои са проблемите на район "Слатина"

Георги Илиев
Снимка: БГНЕС

Георги Илиев, кмет на район "Слатина" разкри пред Радио София проектите, които предстоят, както и за това какви са проблемите. Столичният общински съвет гласува за изграждането на общински център, който ще дава информация на жителите в района, както и на гражданите на цяла София. Той ще оказва и помощ на всяко сдружение на собственици, което иска да кандидатства по Програмата за енергийна ефективност, както на този етап, така и на следващия.

Илиев сподели, че по-голям интерес има от собствениците на сгради, които имат повече на брой апартаменти. Относно изграждането на соларни инсталации той каза, че това трябва да се изследва добре, за да се прецени дали няма да натежи върху покривната конструкция.

"В други държави, които ползват същия ресурс по тази програма знам, че и соларите са били предвидени, но в България за съжаление те не са включени", отбеляза Илиев.

Един от основните проблеми, които беше представен от жителите на район "Слатина" е, че много от тротоарите имат нужда от ремонт. Кметът на района отбеляза, че през последните години доста от тротоарите са били ремонтирани, но все още има какво да се желае. От Столична община (СО) ще бъде взет заем, който ще бъде разпределен по райони.

Относно плановите ремонти той каза, че в момента се подготвя идентификация на обектите и това е свързано с този заем, който Столична община поема само за пешеходна инфраструктура.


"На територията на района по неглавни улици, тоест такива, които не се обслужват директно от Столична община, а трябва ние да работим върху тях има 1 млн. и 200 хил. кв. м. улици и тротоари. За тези улици СО ни отпуска малко по-малко от 350 хил. лв. годишно без ДДС. Те не ни стигат дори да ги поддържаме", посочи Илиев.

Относно спортните съоръжения в парка в кв. "Гео Милев" той каза:

"Този месец приключва дългият процес по вписването им обратно като собственост на СО. Ще направим обсъждане с гражданите или ще отворим някаква процедура за инвеститори, или пък ще потърсим средства от СО за изграждане или възстановяване спешно на поне едно от тях, така че гражданите да могат да започнат да спортуват".

По думите му СО отпуска 31 хил. лв. годишно без ДДС за поддръжката на 120 детски площадки, 8 спортни площадки и 16 фитнеса, което е недостатъчно. Относно казуса за улицата до бл. 57 в кв. "Гео Милев" той изрази надежда че ще бъде разрешен, но за момента не може да има никакво развитие преди да приключи проектирането и въвеждането в регулация на метроспирката, която се намира в близост.

Илиев сподели, че с новия лъч на метрото ще бъдат изградени буферни многоетажни паркинги, което ще стимулира хората да използват по-малко автомобилите си. Освен това в момента тече премахването на гаражни клетки.


Тази година предстоят ремонти на много улици, текат преговори с фирмата изпълнител, като по-мащабният проект е на бул. "Коперник". Ще бъде наблегнато на програмата за тротоарите, а от улиците приоритетни ще бъдат тези, които водят към детски градини, училища, спортни площадки и др.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Слон“ е рожба на пионери предприемачи в кукления театър

Малък куклен театър  „Слон“ е първият частен, професионален театър в България, създаден  през 1988 г. За 35-те творчески години театърът е доказал своето място не само в България, но и на световната театрална сцена. Основатели на театъра са актрисата и режисьор Роза Николова и доц. д-р Мирослав Цветанов . През  1991 г. те създават..

публикувано на 27.03.23 в 16:14

Специално парти "Memento Mori Edition" ще представи новия албум на легендарните Depeche Mode

Легендарната група   Depeche Mode издаде своя 15 дългосвирещ албум наречен  "Memento Mori". Георги Бурнавски познат като  DJ Strange Affection , меломан, журналист и историк,също и отдаден фен на групата бе специален гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже подобно за албума и за събитието с което ще бъде отбелязано неговото..

публикувано на 27.03.23 в 15:45
Камелия Димитрова

Трафикът и експлоатацията на жени от Украйна - тема на кръгла маса

На 28 март 2023 г. от 9:30 ч. Фондация "Дигнита" ще проведе кръгла маса на тема "Превенция на трафика на хора сред украинските жени в България". Събитието е насочено към институции (МТСП, АЗ, ГИТ, МВР, ДАБ и др.), НПО и международни организации, имащи отношение в управлението на бежанската криза и противодействието на трафика на хора в България...

публикувано на 27.03.23 в 15:34

Грешката - във фокуса на третия Фестивал за илюстрация и графика

На фона на много безгрешни хора и институции (поне такива са им претенциите), организаторите на  Фестивала за илюстрация и графика подхождат с доста (само)ирония и формулират темата на третото си издание така: „Трябва да има някаква грешка“. Но дали е предположение/съмнение, присъщо на творческите натури или императивно изискване към..

публикувано на 27.03.23 в 15:06

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 202 3 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса . Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата. Това се посочва в становищите до..

публикувано на 27.03.23 в 14:51

Флора и фауна на Витоша показват в изложба на Ларгото

Природен парк „Витоша“ е най-посещаваната защитена територия в България, на територията на която има гъста мрежа от пътища, хижи, почивни домове, лифтове и ски писти. Въпреки силния антропогенен натиск, на Витоша се е запазило огромно биологично разнообразие. Доказателствата можем да видим до 28 април във временната експозиция,..

публикувано на 27.03.23 в 13:09

Дни на отворените врати в УНСС

27 март е обявен за Ден на отворените врати в Университета за национално и световно стопанство . Ректорското ръководство и преподавателите ще посрещнат ученици от софийски училища. Учениците ще имат възможност да разгледат академичната сграда и да посетят щандовете с книги по време на Университетската седмица на книгата. Дните на отворените..

публикувано на 27.03.23 в 12:53