Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на пълнолетни с вродени сърдечни заболявания в НКБ

Снимка: ФБ/МБАЛ Национална Кардиологична Болница

От 7 до 14 февруари отбелязваме Седмицата на вродените сърдечни малформации. По този повод в Националната кардиологична болница в София вече се провеждат дни на безплатни прегледи за навършили пълнолетие пациенти с такива заболявания. 

Интересът е голям, тъй като Здравната каса не заплаща за преглед при детски кардиолог, когато човек навърши 18 години, а точно този специалист познава най-добре състоянието му, разказа пред БНР проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология. Тя припомни, че няма точни данни за броя на хората с вродени сърдечни заболявания у нас, както и че не при всички за болестта се разбира при раждането. 

Ранната диагноза е от ключово значение за пациентите с вродени сърдечни малформации. Това е нещо, към което се стремим до 6-месечна възраст да се извърши компетентен кардиологичен преглед на всяко дете. Да се каже дали е здраво, или му има нещо“. 

Проф. Анна Кънева защитава искането на детски кардиолози за включване на изследването ехокардиография в профилактичните прегледи на бебетата до навършване на 6 месеца. Част от новородените, изписани като здрави, имат вродено сърдечно заболяване, за което се разбира на по-късен етап.  

У нас все още няма регистър на хората с вродени сърдечни заболявания, но според статистиката 1% от живородените бебета имат такава малформация. В момента заболяванията на тези пациенти се определят с 300 различни кода по международната класификация на болестите. 

От Дружеството на кардиолозите преди няколко месеца поискаха да се разреши и на детските кардиолози да проследяват и обгрижват пълнолетните хора с такива заболявания и това да бъде заплащано от Здравната каса.  

От друга страна броят на детските кардиолози у нас намалява. И повечето от тях съчетават специалността с педиатрия, за да могат да се издържат. 

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца шарят великденски яйца в Етнографския музей

За поредна година преди Великден от Националния етнографски музей (НЕМ) канят всички деца на възраст на и над 7 години да се включат в традиционните работилници за писани великденски яйца. С фокус върху обредните практики около празника, в работилниците ще бъдат изработвани шарени яйца с восък и писалки. Заниманията ще се проведат..

публикувано на 29.03.23 в 19:39

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме.  Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“. През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г. Имаме чувството,..

публикувано на 29.03.23 в 18:54

Защо България може, а още не е лидер в балнеологията

България има шанс да стане балнеолидер след направените инвестиции в курорти през последните 10 години, но ни трябва политическа воля и пари за инфраструктура, ребрандиране и реклама като място за целогодишен здравен туризъм. Това изтъкна пред Катя Василева и Радио София председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм..

публикувано на 29.03.23 в 16:42
Наташа Кисленко и Чавдар Парашкевов

Рядко изпълнявани шедьоври за цигулка и пиано ще звучат в София, Пловдив и Варна

Българските музиканти са добре приети навсякъде по света. И е радостно, когато те се завръщат с интересни програми за родната публика. Така е и с цигуларя Чавдар Парашкевов , който тази вечер, 29 март, ще има концерт в къщата-музей Борис Христов в столицата , заедно с пианистката Наташа Кисленко . „Предполагам, че ще бъдете изненадани..

публикувано на 29.03.23 в 16:03

150 години Рахманинов – концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР, с главен диригент Марк Кадин , ще отбележи 150 години от рождението на  Сергей Рахманинов . Концертът ще се състои на 31 март в зала "България". Солист ще бъде пианистът Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика. Концертът на Радиосимфониците бе избран от европейски експерти за престижната..

публикувано на 29.03.23 в 15:06

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

За втора година ще се проведе  „Банско Джаз Академия“ , която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на  Банско джаз фестивал . Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства. Пред Радио София  Илияна..

публикувано на 29.03.23 в 13:44

Mонах Пасура с 4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите

4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите ще се състои от 31 март, заедно с  Mонах Пасура . Преди да стане монах, той е бил стюард, баскетболист и DJ.  Последните 18 години Пасура участва в различни инициативи и пътува по целия свят, преподавайки медитация и майндфулнес. Занимава се и със звукова терапия. Пред Радио София той разказа, че именно..

публикувано на 29.03.23 в 12:58