Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото мъжете трупат повече от жените, а младите - повече от възрастните

Проф. Анна-Мария Борисова: Пийте витамин Д, може и целогодишно

Едва 25-30% от населението у нас има достатъчно витамин Д, дефицитът се среща повече сред живеещите в града

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Днес е Световният ден на витамин Д, който подпомага отлагането на калций в костите. 90% от него се произвежда от организма, докато сме под въздействие на слънчевите лъчи. В месеците с по-малко слънце витаминът може да се приема и като хранителна добавка.

С най-голям риск от дефицит са хората с наднормено тегло, както и тези с чернодробни, стомашни и бъбречни заболявания. Раково болните трябва да имат много високо ниво на витамин Д.

Населението не познава приложенията на витамина, затова гледа повърхностно на проблема, смята проф. Анна-Мария Борисова, началник на Клиниката по ендокринология в университетската болница "Софиямед". Тя препоръчва профилактика с витамин Д от октомври до Великден за хората от всички възрасти:

"Пийте витамин Д, ще имате полза от него. Той има отношение не само към костите. Той има противовъзпалителен ефект. Играе ролята на имуномодулатор и е препоръчителен при автоимунните заболявания. Той е препоръчителен при диабетиците, при лицата, при които имаме проблеми с фертилитета - и мъже, и жени. Това е един изключителен полезен за нас и много прост за приемане - като хапче, като капки".

проф. Анна-Мария Борисова  Снимка: БГНЕС

Според проф. Борисова приемът може да бъде и целогодишен, като дозата следва да бъде от 1500-2000 международни единици до около 4000. 

Недостигът на витамин Д е световен проблем, отбеляза проф. Борисова пред БНР.

Най-ниско е нивото на витамин Д през зимата, когато сме облечени и нямаме свободна кожна повърхност за синтезирането му. Есента и зимата са преходни периоди. Разликите са значими, но зависят и от пола. През лятото мъжете трупат повече от жените, а младите натрупват повече от възрастните, обясни специалистът.

Около 25-30% от населението у нас има достатъчност на витамин Д, с тежък дефицит са около 25 на сто, а останалите 50 – с недостатъчност, "някъде по средата". Дефицитът се среща повече сред градското население, отколкото при това в селските райони.

Снимка: БГНЕС

"София е покрита в бяла пелена – смог, дим, пепел, изпарения, която пречи да проникват ултравиолетови лъчи. През тази пелена преминават само инфрачервени лъчи и ви става топличко и приятно, но ултравиолетовите недостатъчно преминават и е недостатъчен синтезът."

У нас витамин Д започва да се снижава през есенните месеци и пада до месец март. Едва от април отново започва трупането на депа.

Ако витамин Д се предозира – над 20 000 единици, вече има токсичен ефект, посочи проф. Анна-Мария Борисова, но тя лично не е срещала подобен случай в практиката си. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59