Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на космонавтиката, 12 април

Космическата надпревара в миналото, има ли я днес и какво е мястото на страната ни в тези процеси?

В "Радиокафе" д-р Светослав Александров от "Космос.бг"

Д-р Светослав Александров
Снимка: Радио София

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 година е осъществен първият космически полет. В предаването  “Радиокафе“ гостува д-р Светослав Александров от “Космос.бг", който следи в реално време всичко, което се случва в Космоса.

Космическата надпревара и нейната “кратка“ история.

“Много хора ще кажат: Eто – 1957 година “Спутник“, 1961-Гагарин, 1969-имаме човек стъпил на луната, но можем да се върнем още по-назад, защото разработката на ракетите е много сложна задача. Преди повече от 100 години, великият руски учен Константин Циолковски се сеща за самата концепция, която по-късно заляга в основата на многостепенните ракети. В последствие се появяват и други ракетни учени, един от които е американецът Робърт Годард, който създава първата ракета с течно гориво. Голям напредък се отбелязва по време на Втората Световна война, когато под ръководството на Вернер фон Браун в Нацистка Германия са направени големи крачки в развитието на ракетната техника. Тогава е разработен първият ракетен двигател с турбо помпа, който заменя предходния двигател задвижван чрез резервоар с гориво под налягане, посочи Светослав Александров. Разказът му за съдбата на тези ракети след поражението на Германия, може да проследите в разговора.

В началото на 50-те години, руснаците създават копие на голямата немска ракета “Фау-2“ – ракетата R 1, която впоследствие еволюира до R7 така наречената “Легендарна Семьорка“, създадена на базата на опита, почерпен от Германия. Благодарение на тази ракета през 1957 година става възможно изстрелването на „Спутник“, а през 1961 и на човек в Космоса – Юрий Гагарин, разказа още д-р Светослав Александров.

Тренирането на кадрите

Преди да се стигне до изпращането на хора в Космоса са правени опити с животни. Руснаците предпочитат да работят с кучета–мелези, от които най-популярно е кучето Лайка изпратено през 1957-а, няколко години по-късно Белка и Стрелко, които се завръщат живи на Земята и едва тогава се пристъпва към тренировка и подготовка на космонавти, които тренират в камери с кислород, където поради човешка небрежност се случва трагичната смърт на един от съветските космонавти, отбеляза той.

След добре научения по трудния начин урок, първият полет на човек към Космоса е факт през 1961-а.

Началото на космонавтиката у нас се полага в по-късен етап, по време на Програма „Интеркосмос“, в която Съветският съюз си сътрудничи със страните от “Източния блок“. Добиваме голям опит с разработката на прибори, подходящи за измерване на космическата плазма, а много по-късно се стига до изстрелването на първия български космонавт Георги Иванов, през 1979 година, разкри още д-р Светослав Александров и допълни:

“България има традиции, нещата не се ограничават и не свършват само с Георги Иванов или Александър Александров. Може би малко хора знаят, че ние сме държава, която е разработила дозиметричният прибор, един изключително лек прибор, с размер на мобилен телефон или химикалка, който се използва широко много години на различни космически мисии. Той е разработен от Института по космични изследвания към БАН, 2008 година летя до Луната на борда на индийска мисия, през 2016 в Европейска мисия разработена от Русия „Екзо Марс“, отново лети наш дозиметричен прибор, чието приложение е да измерва космическата радиация, а данните които предоставя са изключително надеждни и качествени“.

“България не спира своето развитие и ще продължава, още повече, че у нас се развиват и космически фирми като EnduroSat, която произвежда спътници, а от тази година ще произвежда до 10 спътника на месец. Това са микроспътници и за нас е особено важно да се развиваме в тази област, защото тя на Запад е много динамична, а в случая ние вървим в крак с технологиите", отбеляза д-р Светослав Александров.

Налична ли е днес космическата надпревара, кога ние свободно и спокойно ще можем да стигнем до Космоса, какво е участието на страната ни днес в развитието на тези процеси, чуйте в разговора на Алекс Илиева с д-р Светослав Александров от “Космос.бг“.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59
Йордан Камджалов

"Музикална магия" представя имена на бележити композитори

Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов продължават националното турне "Музикална магия". Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов". Ценителите на музиката се наслаждават на шедьоври от класиката и романтизма. Йордан..

публикувано на 13.08.24 в 13:04
Борис Костадинов - директор

Проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон от септември

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване". При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат..

публикувано на 13.08.24 в 12:52

Пловдив - културен европейски център

През 2024 година се навършват 39 години от създаването на инициативата "Европейска столица на културата" (ЕСК) и 10 години от обявяването на Пловдив за ЕСК за 2019 г. През 1985 г. тогавашният министър на културата на Гърция – Мелина Меркури се застъпва за избора на Европейски град на културата и първият носител на титлата става Атина. 14 години..

публикувано на 13.08.24 в 12:21
Джордж Харисън и Пол Маккартни

Ако детето си служи с предпочитаната ръка, ще се справя по-добре

Точно преди 40 години Международната конфедерация на леворъките хора обявява 13 август за техен празник , в знак на протест срещу десноръките, които често ги приемали за странни. Днес се знае, че те са 10-15% от хората , а това никак не е малко. Десетки проучвания показват, че леворъките са по-креативни, гневят се по-лесно, но и..

публикувано на 13.08.24 в 11:29