Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изпълнението на интегрирания проект за подобряване на водния сектор в Луковит

Снимка: БГНЕС

В Луковит започна изпълнението на интегрирания проект за подобряване на водния сектор в града. Финансирането е по Оперативната програма за околна среда, а съфинансирането - от Кохезионния фонд и от държавния бюджет.

По проекта се предвижда изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Ще бъдат подменени и 12 км от водопроводната мрежа и ще бъдат изградени 19 км канализация.

Според кмета на Луковит Иван Грънчаров реализацията на проекта ще реши голяма част от проблемите на общината с водоснабдяването.

Ще се развие екологичната инфраструктура в града и ще се повиши качеството на услугите за питейно-битово водоснабдяване, ще се решат и екологичните проблеми на общината. Ще направим нашата община едно по-привлекателно място за инвеститорите.

Изпълняващият длъжността директор на дирекция "Кохезионна политика за околната среда" към Министерството на околната среда и водите Спиридон Александров разкри, че в Луковит ще бъде изградена и регионална система за управление на отпадъците:

След близо две години община Луковит ще има чиста вода, ще генерира малки количества отпадъци и ще бъде пример за останалите общини не само от региона, а и в държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!