Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Посоките на делника" по дестинацията РАДИО ВИДИН

Радиорелейна телевизионна станция "Кърнева ливада" в Белоградчик. През 2009 г. е пуснат предавател на Радио Видин, излъчващ на честота 97.50 MHz, a сега- на 106.8 MHz.
Снимка: РАДИО ВИДИН
За 5-годишнината на РАДИО ВИДИН, която празнуваме утре- на 1 март, в рубриката "Добро утро, кмете" потърсихме човека, който според нас вече толкова години е най-близо до хората от своя град. И защото логото на нашето радио е "Близо до хората", решихме именно той да гостува в "Добро утро, кмете". Той е четвърти мандат кмет на община Монтана и само преди месец получи отличието на БТА- наградата "Бяла птица" за значим обществен принос. Досещате се вече, че става дума за Златко Живков. Биляна Борисова се срещна с него. Какво ни пожела кметът на Монтана:

"Честит рожден ден на РАДИО ВИДИН! Сериозни и енергични хора, винаги по стъпките на събитията. Един отговорен екип, с който си говоря от всички точки на България и на чужбина. За това 5 години е сериозна възраст за едно дете, което е в детската градина и което е на крачка от започване на възрастта, в която трябва да ходи на училище. Мисля, че първите крачки на РАДИО ВИДИН са твърде насърчителни. Желая от сърце сили, амбиции и много умения, винаги бъдете в топ събитията на Северозапада. Уменията са задължителни във всяка една професионална дейност. Когато човек обича родното си място, когато има желание да представи всичко, което се случва в него, смятам че е достатъчно основание да бъде честен към себе си и към професията си."
 
СнимкаСътрудникът ни в Берковица Петя Генова прави една много полезна и приятна разходка в "Туристически маршрути", защото страстта й към пътуванията е известна на всички слушатели на любимото ни РАДИО ВИДИН.

"Самото наше радио е другата ми голяма страст. Така че аз съм щастливка- мога да пътувам, да търся редки хора и местни забележителности, и в същото време да съм с РАДИО ВИДИН и страхотните си колеги. Във всеки момент търся нашите честоти и познатите гласове. Днешното ни пътешествие е изключително приятно и мило за мен, защото е специален букет из най-красивите кътчета на Северозапада. Предлагам го на всички гости на уникалния ни край- с гордост и обич.

Една от символичните порти на Северозапада е проходът Петрохан- ще ви посрещне с уникални гледки през всички сезони, овче кисело мляко и разбира се- честотата на РАДИО ВИДИН на Петрохан е 103.9 MHz. Какъв по-добър начин да се потопите  в атмосферата и битието на нашия край. Пътуваме към Берковица, където ще спрем до Етнографския музей- един от Стоте национални туристически обекта. Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България . РАДИО ВИДИН се чува перфектно и се слуша все повече от берковчани.

Клисурският манастир- духовната перла на Северозапада и Вършец с минералните си бани също са задължителни за посещение. И тук РАДИО ВИДИН е на честота- 103.9 MHz. От Вършец се отправяме към Враца. Там непременно, за да заредим националното си самочувствие, трябва да посетим Регионалния исторически музей, където се съхранява най-голямото тракийско съкровище- Рогозенското. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред които са пещерата Леденика, Водопадът Скакля и проходът Вратцата. Във Враца и околностите РАДИО ВИДИН е наш спътник на честота- 94.4MHz. На тази честота ще ни чуете и в Бяла Слатина и Плевен, където пък можете да разгледате величествената Панорама, посветена на Плевенската епопея.

Но нека се върнем във Враца. Когато се насладим на града под Околчица, по добре асфалтиран четирилентов път, част от европейския път Е79, се отправяме  към Монтана. С всяка година областният център се разхубавява. Там задължително трябва да разгледаме  язовирната стена и oстанките от крепостта Кастра ад Монтанезиум. Археологическите разкопки в региона са разкрили порта, голяма кула- блестящ образец за крепостно строителство през III-IV в., казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно-медната епоха в най-долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище.

Потегляме от Монтана към Белоградчик- няма как да мине разходката ни без уникалните скали, които превръщат града в художествена творба, достойна само за майката природа. Причудливите каменни скулптури пленяват и усмихват, вълнуват и те карат да се замислиш за истинските неща. И там РАДИО ВИДИН няма да ти изневери- то те чака на честота 106.8 MHz. Това е честотата, на която ни слушат в пограничния район на Сърбия и в румънския Калафат. Нашата крайна спирка вече наближава- Видин, за който тези дни са специални, защото тук е родният дом на РАДИО ВИДИН.

Е, вълнуващи мигове ни очакват- не всеки ден ставаш на пет години! Ако искате да сте с нас на празника, но сте излезли  от пределите на Северозапада- лесно е, можете да ни слушате по интернет на вашия компютър или мобилен телефон. РАДИО ВИДИН излъчва 18-часова всекидневна информационно-музикална програма с много авторски предавания и качествена музика- защото то е вашето радио, то е близо до вас!"  


СнимкаИ след такава разходка вече огладняхме, та затова ви предлагаме една малко по-различна, но пък приятна "Вкусна кухня"- как се приготвя вкусно радиопредаване, това най-добре го знае сътрудникът ни във Враца Жоро Александров:

"Когато ми се падна да издам тайната си рецепта за вкусно радиопредаване пред вас, ми се стори малко нахално. Защо ли? Защото повече от 14 години съм без собствено предаване в ефира. Така се случи, че в едно друго радио правех спортно предаване (бях го кръстил "Таймаут"), с което приключих в края на месец март 2000 година. Няма да споделям тук и сега дали е било добро предаването или не, защото ще е нескромно. Факт е обаче, че след като го приключих, никой не го е подновявал, защото не е имал смелост или хъс, или… просто желание. Кой знае? Даже аз не съм наясно мога ли да използвам запазената марка, тъй като сам съм си го измислил и направил. Но това е друга бира, както се казва.

Та, затова се чудех какво да ви разкажа, докато се опитвам да ви сготвя едно хубаво предаване по радиото. И дали не съм позабравил за адреналина, който нахлува в теб, когато седнеш зад микрофона в секундите преди началото. Хайде, както и да е, защото това са минали работи. Няма смисъл да си ги спомням, защото звуча като стар грамофон, като някаква реликва, извадена от стария склад на миналото. Какво като съм коментирал по едно друго радио на живо футболните ни успехи от онова лудо американско лято през 1994-а, когато хората не спяха, а улиците във Велико Търново, където живеех, учех и работех по онова време, бяха пълни с хора, които крещяха "Балъков- президент, Трифон- премиер!". Помните ли? Ех, че време беше! Вазов сигурно би го нарекъл "Новото пиянство на българския народ"… Сега е друго време, а пиянството на народа е друго; по-скоро махмурлукът е друг и се корени на едно 24-годишно наливане с евтин алкохол, от който вече са ни окапали сетивата. Да, де, ама нали за готвене ще си говорим! Така би казал всеки, на когото не му е писнало да ме слуша след дългото ми завръщане в миналото. Добре, да готвим! Въпросът е не кого да сготвим, както казват мутрите, когато се договарят кого да шитнат, а какво да сготвим. Дивеч по нашите географски  ширини- колкото щеш- и полезен, и вреден… Най-малко полезни ми изглеждат тези пауни политиците, които ни карат непрекъснато да им оглеждаме окраската, да ги хвалим, да им завиждаме, да не ги критикуваме, когато се издънят.

Всъщност, вие виждали ли сте какво прави нормалният, обикновеният човек, когато му подадеш микрофон и се опиташ да му запишеш няколко думи? Плаши се, увърта или просто гледа къде да се скрие. А, я подайте микрофон на някой политик- ще ви схруска като бисквитка на закуска, няма да ви даде възможност да зададете въпрос, докато не си каже неговото. Така е, защото Властта е страшна подправка, тя кара хората да обезумяват, да оглупяват, да се променят, но не към по-добро. След като преспи с Властта, мъжът става друг и е много трудно да го познаеш. Ако ви се падне да преспите с Политиката обаче, промяната ще е пълна. Един от кандидатите за нов месия на българите по стечение на обстоятелствата ми е състудент. Но, днес не мога да го позная- вярно, че са минали 20-ина години от времето, когато ходехме на мачове и на лекции в университета, но днес този човек е съвсем друго същество. Та, хайде, като говорим за радио, такъв да ви се падне в предаването! Как ще направите интересно предаване с него? Начинът, според мен, е да не му давате да говори много за онова, което той иска и за което е дошъл, а да го изненадате с въпроси, върху които не се е подготвил, т.е. да го принудите да импровизира. Ето това се харесва на слушателите. Приятели, то се видя, че от мен готвач на добро предаване няма да излезе. Затова, ако не ви е рано, си сипете една напитка и се отпуснете. Радиото да е до вас, защото можете да изпуснете нещо важно. Няма да ви каня да слушате РАДИО ВИДИН, защото е повече от ясно, че сме заедно в този момент.

А така, добре ли сте вече? Нали знаете, че едни пият само вечер, други- само сутрин, а някои- от сутрин до вечер. Наздраве и нека лошите мисли да не помрачават сутринта, деня и вечерта ни! Аз добра рецепта за радиопредаване нямам, пък и нали знаете, че в този занаят всичко се краде- ако сте достатъчно изкусни, все нещо ще сте си взели от мен. Ако ли не- поне ми беше приятно да бъдем заедно…"


ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, РАДИО ВИДИН!!!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!