Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама наложи санкции срещу руски официални лица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама наложи санкции срещу руски официални лица, сред които съветници на руския президент Владимир Путин, заради подкрепата им на смятания за нелегален от САЩ референдум в Крим. От Белия дом беше съобщено още, че се работи над идентифицирането и на лица извънправителствените кръгове, на които също ще бъдат наложени санкции. Мерките на САЩ бяха обявени, малко след като Европейският съюз издаде визови рестрикции и замрази авоарите на 21 лица, които са били свързани  в конфликта в Украйна.

По време на кратко обръщение от Белия дом президентът Барак Обама сам обяви налагането на най-обширните санкции на Русия след края на Студената война и допълни, че е издал нова изпълнителна заповед, която предвижда мерки и за индивиди, свързани с оръжейната промишленост и такива, които оказват материална подкрепа на Русия.

Обама изрази и надежда за дипломатически изход:

Вярвам, че все още има дипломатически начин за излизане от ситуацията, така че да се адресират интересите на Русия и Украйна. Това изисква изтегляне на руските военни в Крим обратно в базите им, подкрепянето на изпращането на допълнителни международни наблюдатели в Украйна и поемане на ангажимент за диалог с украинското правителство.

В същото време официално лице от администрацията, пожелало анонимност, коментира, че в списъка са още ключови политически играчи, които са отговорни за затягане на човешките права и граждански свободи в Русия.

По-рано в съобщение на Белия дом беше уточнено, че тези санкции изпращат ясен сигнал, че действията на руското правителство за нарушаване суверенитета и териториалната цялост на Украйна водят до последствия. Според съобщението Русия е изправена пред още санкции, ако не започне да спазва международното право.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!