Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите в спор за ръководството и квотите за членовете на ЦИК

Снимка: БГНЕС
Депутатите спорят за назначаването на членове и ръководство на Централната избирателна комисия. Спорът за квотното разпределение на членовете е водещ в дебатите.

От ГЕРБ отново посочиха, че трябва да имат 6-има, вместо 5-има членове в комисията. Цецка Цачева каза, че освен ръководството на ЦИК днес се обсъжда и второ решение, с което се ограничава изборът на членове до 5-има. Така на практика се ограничават и правомощията на президента. Предложението е дописване на Изборния кодекс, коментира тя и допълни: Не може по точка, която не е внесена в дневния ред, няма гласуване за включването й, Народното събрание да се произнася с решение. Оттук конституционалносъобразността на цялото решение, което вие ще приемете след малко, поставя в невероятен залог ръководството на ЦИК. Не правете неща, които сте замислили, със силата на мнозинството и възможността от натискането на копчетата да минирате работата на ЦИК.
   

Ще се стигне и до оспорване в Конституционния съд, предупреди Цецка Цачева. Четин Казак от ДПС обясни, че никой не иззема функциите на президента: Никой не избира вместо него, никой не назначава вместо него членовете на ЦИК. Народното събрание си позволява да предложи на президента такова съотношение и разпределение на местата, каквото то счита, че би отговаряло на изискването на член 46, ал.8. Това е. Или го приемате, или го оспорвате, но в крайна сметка  президентът е този, който ще назначи. Споровете са тук между нас. Президентът ни призова да намерим консенсус. Явно вие не желаете да намерите този консенсус и затова ще гласуваме този проект за решение и президентът ще има крайната дума.

Мая Манолова от БСП обясни, че спорът е абсурден и отново каза, че разпределението е уредено в Изборния кодекс.

От "Атака" реагираха също остро срещу ГЕРБ. Десислав Чуколов заяви: Ние предлагаме на президента имената и разпределението. И това му е много на президента. И това му е много. Говорим за Росен Плевнелиев - човекът, който през 2011-а година беше избран с измама. От "Атака" предложиха още от ГЕРБ да няма избрани хора на ръководните постове в ЦИК.


 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Народното събрание избира ръководството на новата Централна избирателна комисия

Народното събрание избира днес ръководството на новата Централна избирателна комисия измежду номинираните от парламентарно представените партии кандидати и от тези партии и коалиции, които имат евродепутати, избрани от техните листи. Ивилина Алексиева е..

публикувано на 20.03.14 в 07:44