Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат от крайнодясна австрийска партия се отказа от мястото си начело на листата за евроизборите заради расистки изказвания

Андреас Мьолцер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидат от крайнодясната Австрийска партия на свободата се отказа от мястото си начело на листата за европейските избори през май, след като направи расистки изказвания и сравни Европейския съюз с нацизма, предаде Франс прес. 

Андреас Мьолцер, който не уточни дали името му ще фигурира в листата на по-задно място, мотивира решението си със загуба на доверие към партията му след неговото  изказване. 

Според германския вестник "Зюддойче цайтунг", той казал през февруари, че Евросъюзът може да стане "конгломерат на негри, абсолютен хаос", в който германците и австрийците ще бъдат "единствените,  които отиват на работа в 9, а не само в 11 часа". Заявил още и че "в сравнение с Европейския съюз, Третият райх вероятно е бил безформен и либерален".

Вчера Мьолцер обясни, че е решил да се оттегли от първото място в листата, за да не навреди на своята формация, която е трета политическа сила в Австрия и се очаква да затвърди тази си позиция на евроизборите на 25 май, отбелязва Франс прес.Той обаче категорично е отхвърлил призивите за оставка, отправени от други австрийски партии и от лидера на еврейската общност в страната, коментира агенцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!