Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем военни летци бяха удостоени с ордени от президента

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи ордени на осем военни летци. Петима от тях бяха наградени посмъртно за заслуги за развитието на Военновъздушните сили.

Държавният глава посочи, че българските Военновъздушни сили продължават да изпълняват поставените им задачи въпреки трудностите:  

Имаме пълното основание да се гордеем с едновековния принос на България към световната авиация. Доказателство за това е и професионалният път на осем достойни и смели български летци от изтребителната авиация. През есента на 1952-ра година тези осем подбрани военни летци от тогавашната 10-а изтребителна авиационна дивизия на летище "Граф Игнатиево" започват подготовка за усвояване на умения за полет в сложна метеорологична обстановка. Една година по-късно обучението завършва успешно и те са първите удостоени с най-високото професионално звание - военен пилот I-ви клас.

Полковникът от запаса Тома Ковачев получи орден "За военна заслуга" - II степен:

Преди имаше влитания на чужди самолети във въздушното пространство на нашата република. С подготовката на тези летци и по-нататъшната подготовка на други летци от нашите инструктори въздушното пространство на Република България вече беше надежден щит. Престанаха влитанията, особено след като беше свален един от нарушителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!