Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан има готовност да ни доставя газ, но няма сигурни трасета

Пламен Орешарски и Натиг Алиев
Снимка: БГНЕС

България и Азербайджан обсъдиха краткосрочни действия за гарантиране на газовите доставки за страната ни. Баку има готовност, дори за собствена сметка, да доставя синьо гориво на България, но няма сериозни транспортни трасета,  каза енергийния министър на Азербайджан Натиг Алиев след среща в София с премиера Пламен Орешарски и с министър Драгомир Стойнев

Диверсификацията на газовите доставки за страната ни е била основна тема в разговорите. Министър Стойнев подчерта:

В тази политика Азербайджан се явява като един основен партньор. Миналата година Булгаргаз подписа договор с консорциума "Шах Дениз 2", за доставка на 1 милиард кубически метра природен газ.

Министърът увери, че се наваксва изоставането по строежа на газовата ни връзка с Гърция  и се очаква тази година да има технически проект. В края на месеца ще се търси финансиране. Стойнев допълни, че няколко банки вече проявили желание да финансират строежа на интерконекторната връзка:

Желанието ни е, още в края на тази година, при възможност в началото на следващата година да предприемем и конкретни строителни действия.

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев смята, че газовата връзка с Гърция ще гарантира доставката на азерско синьо гориво за страната ни.

Както знаете работи се по проекта за южния газов коридор. През 2018-та и 19-та година ще има допълнително 16 милиарда кубически метра природен газ, които ще се транспортират през Турция за Европа. В момента проектът се оценява на 50 милиарда долара и ще бъде разширен с използването на нови транспортни коридори. Азербайджан дори е готова за своя сметка да доставя газ за България, но в момента няма надеждни транспортни пътища. Разглеждахме различни възможности и схеми, включително за доставка на втечнен газ до гръцки пристанища. 

Освен към развитието на българската газова мрежа и разширяването на газохранилището в Чирен, Баку има интерес да вложи инвестиции в ТЕЦ-ове и азотно-торови заводи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!