Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска само глоба за мъжа, който нападна екип на Спешна помощ

В Софийския районен съд започна дело за нападение над екип на Спешна помощ по случай, който може да се определи като емблематичен, тъй като предизвика дебат за законодателни промени за увеличаване наказанията при посегателства над медици. Делото започна без участието на прокурор. Вместо наказание държавното обвинение е поискало само глоба за Ленко Панов, който нападна лекар.

Случаят е от май миналата година в разгара на абитуриентските балове. Малко след полунощ на телефон 112 постъпва сигнал за колабирала тинейджърка, за която после ще се окаже, че е препила. Подалият сигнала Еленко Панов се ядосва, че линейката е закъсняла, поваля на земята медицинската сестра, удря я с юмрук по главата и започва да я рита, така й е причинил временно разстройство на здравето, неопасно за живота, лека телесна повреда, пише в обвинителния акт.

След като месеци наред прокуратурата твърдеше, че Панов е удрял и лекаря и шофьора на линейката, че в побоя са участвали и други хора, изненадващо се оказа, че държавното обвинение смята, че административна отговорност трябва да се търси само от Еленко Панов като максималната глоба, която може да му бъде наложена е пет хиляди лева.

Отсъствието на представител на прокуратурата остави без отговор въпроса какво се е променило за година, когато по искане на държавното обвинение СГС остави в ареста Панов като основен организатор на побоя над медиците - действия, определени от трима градски съдии като отличаващи се с изключително висока степен на  обществена опасност и представляващи посегателство върху човешкото достойнство и служебния авторитет на хора, отишли да окажат помощ при спешно повикване. Делото продължава през октомври с разпит на свидетели, сред които е и екипът на спешна помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!