Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отпусна близо 27 млн. лв. за справяне с бедствия

Снимка: Цветомир Цветанов
Близо 27 милиона лева отпусна правителството за преодоляване на последиците от бедствия. Средствата са от резерва в държавния бюджет за непредвидени и неотложни разходи. Парите ще бъдат преведени по бюджетите на министерства, ведомства и общини и са за: финансиране на проекти, свързани със спасителни дейности; за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и за помощ за хора, чиито жилища са пострадали при бедствие.

Сред обектите, които ще бъдат финансирани през бюджетите на общините, е храмът "Свети Кирил и Методий" в Бургас. За аварийното му укрепване са предвидени над един милион и осемстотин хиляди лева. Над 230 хиляди лева са за изграждане на водосток и подпорни стени на  дере в община Рила, за авариен ремонт на мост в село Садово, община Аврен, ще бъдат отпуснати над 126 хиляди лева. За възстановяване на мост над река Пещерска в община Кирково са предвидени 141 хиляди лева. Над 108 хиляди лева ще бъдат отпуснати за възстановителна помощ на хора, чиито домове са пострадали при бедствия в община Троян. Правителството отпусна и девет милиона лева допълнително по бюджета на регионалното министерство. Средствата са за ремонт на близо 22 километра пътища.

Четиридесет и девет деца ще получат персонални пенсии от 99 лева месечно, реши още кабинетът. Средствата ще се изплащат от първи май и с тях ще бъдат подпомогнати 34 семейства в затруднено финансово положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!