Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Противно на волята на Европейския съюз българските социалисти обещаха да изградят газопровода "Южен поток", пише австрийският вестник Тиролер Тагесцайтунг. На митинг по случай 1-ви май в София представители на управляващата партия заявиха, че трябва да бъдат реализирани големите енергийни проекти с Русия като спорния тръбопровод за руски газ към Южна и Централна Европа. Влиятелната в своята партия евродепутат Илияна Йотова заяви, че България никога не би казала "не" на Русия, а ще бъде мост между Русия и Европа, пише още австрийският вестник.

Руският Независимая газета пише, че според сюжетите и коментарите по руските телевизионни канали една от основните тези на руското правителство по отношение на Украйна е, че президентските избори в източноевропейската държава не бива да се проведат на 25-и май, както е планирано. Причината е проста: преди изборите Киев трябва да се откаже от военните операции и да намери общ език с хората от югоизточните региони, където почти всеки ден се самопровъзгласява някоя народна република. Бунтуващите се региони няма да признаят нито него, нито изборните процедури, заключава руският вестник.

Шотландският премиер Алекс Салмънд заяви, че Шотландия е "нация на алкохолици", пише британският в. The Independent. Политикът изрази силно безпокойство от връзката на нацията с алкохола и обясни, че очевидните проблеми с пиенето произтичат от "наличието на евтини спортни напитки и културните промени, до които е довел той". Премиерът обаче защити плановете на шотландското правителство да въведе минимални цени за алкохола, вече разкритикувани от производителите на уиски.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!