Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите между НЕК и ЕРП-тата

Снимка: БГНЕС

Продължават преговорите между Националната електрическа компания и електроразпределителните дружества EVN и ЧEЗ по спора за парите за т.нар. "зелена енергия". От EVN чакат отговора на НЕК по подобреното си предложение.

Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, обясни, че и от тяхна страна, и от страна на НЕК има добра воля за изход от ситуацията.

Още водим тези преговори. Надявам се, че ще постигнем решение, понеже мисля, че сме близко и мисля, че е много важно становището на ДКЕВР. Аз съм оптимист.

На 12-и май в ДКЕВР предстои ново заседание по процедурата за отнемане на лицензиите на ЕРП-та, след като в края на април регулаторът даде отсрочка на енергодружествата за допълнителни становища по новите, представени от НЕК доказателства по търговския спор. Докладал отказа да коментира отправеното от ЧЕЗ към НЕК предложение за уреждане на търговския спор.

Калина Трифонова от EVN обясни, че са изпратили второ предложение до НЕК преди празниците с подобрени параметри, тъй като първото не е било приемливо за НЕК.

Конкретни параметри не мога да ви дам, тъй като това е търговско предложение към НЕК. След като тя даде отношение към нашето предложение, може съвместно двете страни да коментират.

От НЕК обясниха, че в компанията няма постъпили цени от трите ЕРП-та, въпреки че разговорите с тях продължават. Конкретно предложение за разрешаване на спора за задържаните плащания е постъпило само от EVN, но то не е отговаряло на закона, обясниха от НЕК.

Репортажа на Андрей Борисов - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!