Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър приветства решението на Европейския съд по правата на човека за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Историческо решение, с огромна политическа, морална и правна стойност. Такава е единодушната оценка на правителството и партиите в Кипър за присъденото в понеделник от Европейския съд по правата на човека безпрецедентно рекордно обезщетение от 90 млн. евро по делото “Кипър срещу Турция”. Правителството и политическите парти приветстваха решението като голяма морална, политическа и правна победа на Кипър, с много правни и политически последствия. Общата оценка е, че то е силен инструмент, който значително укрепва позициите и аргументите на кипърската гръцка общност на масата на преговорите за решаване на кипърския въпрос.

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. С него бе постановено, че до 3 месеца Анкара трябва да изплати 90 млн. евро обезщетение на Кипър за нарушени човешки права при военното нахлуване през 1974 г. и продължаващата окупация на 1/3 от територията на острова. Компенсацията засяга роднините на 1456 безследно изчезнали при военните действия преди 40 години, както и кипърските гърци, жители на окупирания полуостров Карпас.

Според главния прокурор на Кипър Костас Клеридис решението създава ясно правно задължение за Турция. Той обяви, че от днес започват консултации с международни експерти за уточняване на следващите правни действия, които Кипър ще предприеме.

Правителството и политическите партии в Кипър коментираха, че присъдената сума не може да заличи трагичните последствия от турската инвазия, десетилетията на болка и несправедливост, но осъждането на Турция в момент, когато се водят преговори за трайното решаване на кипърския въпрос, е от особено важно значение. Според правителството по този начин е осъдена и турската политика на нарушения на правата на човека в окупираните територии и опитът да бъде променено тяхното демографско състояние.

Краят на делото “Кипър срещу Турция” дойде само ден преди новата среща между главните преговарящи от двете общности – кипърските гърци и кипърските турци. Днес отново на дневен ред е именно преговорната глава за собствеността и територията, част от проблемите в която са обект на решението на Европейския съд по правата на човека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!