Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александровска болница провежда безплатни прегледи за рак на кожата

Дерматолози от Александровска болница ще преглеждат безплатно за рак на кожата,  съобщават от лечебното заведение. Прегледите са в рамките на национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "Евромеланома 2014".

Хората трябва да обърнат внимание на кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване. Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но когато се установи рано, се лекува оперативно, посочи доц. Жана Казанджиева - член на Управителния съвет на Европейската академия по дерматология:
Статистиката в България има страшно много меланоми, открити в последния стадий, което, на практика, метастазите са факти, когато нищо не може да се направи. Има предубеждението - щом е бенка, тя не трябва да се пипа, иначе става лошо. Българските пациенти, благодарение на нас знаят, че всяка бенка, която променя цвета си, големината, формата, трябва да бъде незабавно консултирана и незабавно отстранена. 
Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. В България случаите за последните 50 години са се увеличили около пет пъти. Смъртността нараства, а тенденцията е още по-тревожна, заради това, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години. 
В Диагностично-консултативния център в Александровска болница също ще се извършват безплатни прегледи, за които не е необходимо записване. Там ще преглеждат д-р Виолета Нанкова, д-р Румяна Грънчарова д-р Петьо Брезоев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!