Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май руски студенти българисти бяха наградени на тържествена церемония в българското посолство в Москва

Снимка: Васко Михайлов

В навечерието на 24 май руски студенти българисти бяха наградени на тържествена церемония в българското посолство в Москва. Те участваха в традиционния конкурс за превод на българска художествена литература.

Отличилите се студенти получиха своите награди лично от българския посланик в Русия Бойко Коцев:

За мен е чест и удоволствие да видя тук толкова много верни и искрени  приятели на България, някои вече овладели, а други изучаващи с любов и усърдие нелесният български език. Вие сте своеобразните настоящи и бъдещи посланици на нашата култура в необятната руска страна, посочи посланик Коцев,  приветствайки победителите в конкурса.

Класиралата се на първо място Анна Скопилатова от четири години изучава български език във Филологическия факултет на Петербургския държавен университет: Много обичам България. Много ми е интересно да изучавам българските танци хоро и ръченица и това е душата ми. Ходих в България вече два пъти и се надявам, че скоро ще бъда пак във вашата страна, каза за БНР Ана Скопилатова.

На церемонията в българското посолство своите удостоверения за завършена поредна степен получиха и десетките руснаци, които посещават курсовете по български език, организирани от Българския културен институт в руската столица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!