Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно приключи проверката на Кипър по споразумението с кредиторите

В Кипър днес бе обявено успешното завършване на четвъртата мисия на Тройката за оценка на напредъка на страната по изпълнението на споразумението с международните кредитори, което открива пътя към отпускането на петия транш от спасителния заем за страната . Решението за него трябва да вземе Еврогрупата на 19 юни.

Тройката отчита напредък във всички области на програмата за финансова стабилизация и икономическо възстановяване, което показва, че Кипър си възвръща доверието на пазарите и инвеститорите, заяви днес министърът на финансите Харис Георгиадис. Потвърдено бе постигането на целите във финансовата сфера, за укрепване на банковата система, възстановяване на финансовата устойчивост и осъществяване на структурните реформи. Добрата новина за Кипър е и, че според международните кредитори рецесията през 2014 г. ще бъде по-ниска от първоначалните прогнози и ще възлезе на 4,2% вместо 4,8%. Потвърдено бе, че през следващата 2015 г. закъсалата страна ще постигне положителен темп на икономически растеж.

Като сериозно предизвикателство обаче все още остава големият размер на необслужваните кредити на банките. Правителството трябва да разработи и нова правна рамка и законодателство по несъстоятелността. Въпросът със създаването на банков омбудсман се решава с внесения вече в парламента законопроект.

По врече на двуседмичната мисия на тройката бяха договорени ясни срокове и принципи за провеждането на две мащабни социални реформи в Кипър. Реформата в социалното подпомагане в страната ще започне от 1 юли тази година, с въвеждането на гарантиран минимален доход. Изключително трудни разговори бяха водени по реализацията на реформата в здравния сектор. Постигнато бе споразумение новата здравноосигурителна система да бъде въведена на три етапа, като окончателното й прилагане ще е от 1 юли 2016 г.

Успешното изпълнение на възстановителната програма, което констатира тройката, дава възможност за отпускането на петия транш от спасителния заем.  За съживяването на своята икономика Кипър ще разчита и на инвестициите от Европейската банка за възстановяване и развитие, която през седмицата взе решение да насочи към острова 700 млн. евро в следващите пет години.

По нареждане на президента на Кипър Никос Анастасиадис финансовият министър Харис Георгиадис ще проведе срещи с всички политически сили, за да се актуализират усилията на правителството за връщането на страната на международните пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!