Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват Дни на българската култура

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес в Кипър започват Дни на българската култура, посветени на 24-ти май. Сънародниците ни на острова и всички приятели на страната ни ще се срещнат с изкуството на българи, които живеят в Кипър, и на кипърски творци, български възпитаници. Честване на светлия български празник с представяне на българската култура се провежда за четвърти път в Кипър, но тази година програмата на майските тържества е най-богата.

Проявата е организирана от Съюза на българите в Кипър. Откриването е днес с поетичен рецитал и изложба. Стихове на две български поетеси, които живеят и творят в Кипър - Василка Петрова-Хаджипапа и Дошка Кънчева, ще изпълни една от най-известните българки в Кипър - актрисата Моника МелекиЩе бъде открита и българско-кипърска художествена изложба. Свои творби ще представят петима български художници, свързали творчеството си с Кипър, и двама кипърски художници, завършили висшето си образование в България. 

В рамките на Дните на българската култура с концерт за сънародниците ни в Кипър гостува Поли Генова.

На самия празничен ден, 24-ти май, на свои тържества по случай Деня на светите братя Кирил и Методий канят българските училища на острова. Българчетата са подготвили богата музикална програма.

За първи път тази година Денят на славянската писменост ще бъде отбелязан заедно от българската и руската диаспора на острова. Съвместното честване ще се състои в Лимасол на 24-ти май с молебен и тържествен концерт на българското училище “Св. Климент Охридски” и неделното руско училище в града.

Заключителната проява в майската културна програма на острова се организира от българското посолство в Никозия. На 31-ви май с изложба и представяне на филм за жизнения и творчески път на великия оперен певец Борис Христов в Кипър ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото рождение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!