Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай сключиха рекордна газова сделка, но на първо време Москва може да доставя доста по-малко

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия и Китай подписаха в Шанхай рекордна газова сделка за 400 милиарда долара за срок от 30 години. Според нея "Газпром” ще доставя на Пекин до 38 милиарда куб. метра газ годишно.

Преговорите по тази сделка се водят от близо десет години. Последният проблем, който спъваше подписването, беше цената, по която двете страни явно са се договорили на самия финал по време на срещите на президента Владимир Путин с неговия китайски колега Си Цзинпин. Двамата присъстваха днес при подписването в Шанхай.

Колко ще плаща Китай за руския газ, е търговска тайна, но експерти вече изчислиха, че цената ще се движи в диапазона между 350 и 400 долара за хиляда куб. метра. Тази стойност е съпоставима с европейските равнища. Не е ясно обаче как двете страни ще си разпределят разходите по строителството на инфраструктурата, които по предварителни изчисления възлизат на около 40 милиарда долара.

Eнергийни специалисти предупреждават, че могат да изминат десетина години, преди Русия да бъде в състояние да доставя на Китай по 38 милиарда куб. метра газ годишно. На първо време експортните възможности ще са за не повече от 10 милиарда куб. метра.

Газовата сделка с Китай освен икономически има и чисто политически измерения. Тя засилва позициите на "Газпром” в преговорите с Европа и може да бъде възприета като руския отговор на санкциите на Запада. Борсите реагираха положително на новината за подписания договор и акциите на "Газпром” поскъпнаха с един процент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!