Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер: Има добри шансове Украйна и Русия до 1-ви юни да постигнат споразумение за газовите доставки

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има добри шансове Украйна и Русия до 1-ви юни да постигнат споразумение за газовите доставки, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер след състоялите се в Берлин преговори между представители на Русия, Украйна и Еврокомисията по газовия въпрос:

Част от задълженията - 2 милиарда долара, ще бъдат изплатени от украинската компания "Нафтогаз" в четвъртък, ако двете страни приемат до сряда вечерта условията за компромис. След превода на тази сума,  в петък може да продължат преговорите по въпроса за цената на газа, както и за бъдещите доставки.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан не можа да потвърди пред журналисти дали страната му ще извърши плащането в срок и заяви, че отговор ще бъде даден до сряда вечерта. 

От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия, както и досега, е готова да изпълнява задълженията си в рамките на контрактите за доставки на газ на Украйна и в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Украинската "Нафтогаз" не вижда реален прогрес по въпроса за руския природен газ

Украинската държавна компания "Нафтогаз" заяви днес, че на този етап няма реален прогрес при преговорите в Берлин с руската компания "Газпром" относно настоящия дълг на Киев към руската фирма и по въпроса за доставните цени на руски газ. Целта на..

публикувано на 27.05.14 в 10:17