Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Наказателният вот при евроизборите е срещу националните политици, а не срещу Европа

Снимка: РАДИО ВИДИН
Министърът на външните работи на Ирландия Еймън Гилмор, който е и вицепремиер, напуска поста си на лидер на Ирландската лейбъристка партия, след като тя се представи лошо на ирландския евровот, предаде АП. Гласоподавателите предпочетоха в петък, когато бяха изборите в Ирландия, да гласуват не за лейбъристите, влизащи в състава на управляващата коалиция, а за политици от опозицията, обещаващи край на строгите икономии.

Гилмор ще остане на лидерския пост на партията, докато бъде намерен негов заместник. В двупартийното коалиционно правителство на Ирландия вероятно ще бъдат внесени големи промени заради съобщението на Гилмор и предвид факта, че най-голямата партия в него - Фина гейл на премиера Енда Кени - също се представи слабо на европейските избори, добавя агенцията.

Лидерът на испанските социалисти, които са в опозиция, реши да се оттегли от поста си, след слабото представяне на евровота. "Ясно беше, че не спечелихме доверието на гласоподавателите", каза Алфредо Перес Рубалкаба, цитиран от Ройтерс. Партията му получи най-лошите си резултати на европейски избори. "Трябва да има ново ръководство, което да извърши промяна", каза лидерът на испанските социалисти, добавяйки, че "очевидно някои трябва да поеме отговорност за тези лоши резултати".

Говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу заяви, че резултатът от европарламентарните избори не може да бъде интерпретиран като вот срещу управляващата коалиция, съобщи в. "Катимерини". "Ако това беше така, правителството нямаше да има петгодишен мандат в която и да е страна", посочи той.

Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии коментира отражението на изборните резултати в отделни държави и последствията от начина, по който повечето политици построиха кампанията си. Тя припомни и една от глобалните цели на предизборната кампания на европейско ниво бе да се повиши избирателната активност, посочвайки, че не е била изпълнена.
Чуйте какво каза още тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!