Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно новия Закон за МВР

Снимка: Ивайло Михайлов

Парламентът прие окончателно новия Закон за МВР. За първи път главният секретар на министерството ще бъде назначаван от правителството, а не от президента.

Част от промените в закона дават право на служителите на реда да употребяват сила при крайна необходимост. Записано е, че вътрешният министър ще може да въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Нападението над полицай пък няма да се третира като дребно хулиганство, а по-сурово. Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов отбеляза:
Надяваме се всички онези права и отговорности на служителите да бъдат спазвани по закон и по Конституция. Обществото и държавата са в правото си да изискват и настойчиво да търсят отговори на всички онези правонарушения и на всички онези неизпълнени по закон разпореждания,уставни норми и изисквания към служителите на МВР.

Според ГЕРБ президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на приетия Закон на МВР. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че текстовете се приемат без политически и обществен консенсус.
Тук е изключително важно да се знае - отнемането на правомощията на президента на републиката. И аз съм убеден, че президентът на страната ще наложи вето на този законопроект, защото този законопроект се води оценен негативно от Европейската комисия в предстоящия устен доклад, който се очаква лятото да излезе.
От ГЕРБ предупредиха, че законът ще засили политическото влияние в кадровия растеж. Те атакуваха и модела, според който контролът над чужденците ще се осъществява от Гранична полиция вместо от договорена с Европейската комисия миграционна структура в рамките на МВР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!