Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски

Камен Ситнилски
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, защото решението не е взето с необходимото по закон квалифицирано мнозинство. На противното мнение е била съдията - докладчик Наталия Марчева.

Още когато ВСС уволни Ситнилски с 16 гласа "за", и той, и редица юристи обясниха, че това е закононарушение. Именно така смятат двама от тримата върховни съдии, според които съдебен кадровик може да бъде уволнен само с минимум 17 гласа. Затова ВСС трябва да преразгледа отново казуса.

Съдия-докладчикът Наталия Мирчева обаче е на позицията на ВСС, т.е. че като първи етап от процедурата по дисциплинарно уволнение решението на ВСС може да бъде взето и с неквалифицирано мнозинство.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав, а иначе до безпрецедентната процедура - уволнение на член на ВСС се стигна, след като в публичното пространство бяха тиражирани и дешифрирани специалните разузнавателни средства, в които се коментира подкрепа за кандидати за членове на Съвета от прокурорската квота. Сред тях беше и Ситнилски. ВСС видя в тези разговори нарушения в етичния кодекс на магистратите, откри процедурата по уволнението му. По нея обаче отново ще трябва да се произнася, освен ако 5-членния състав на ВАС не постанови нещо друго.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!