Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издават двутомник с оригиналните радиопредавания на Петър Увалиев

По повод 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, с помощта на БНР, ще бъде издадено двутомник с оригиналните радиопредавания на известният интелектуалец. Това съобщи в Добрич Йордан Йорданов от Управителния съвет на фондация "Увалиеви". Пред колектива на регионалната библиотека, в която е открит културен център на името на Петър Увалиев, Йорданов и дъщерята на Увалиев Мила Рут разказаха как ще се отбележи годишнината:

Цикъл от академични лекции в Софийския университет, ретроспективна кинопанорама на филмите, в които е участвал Петър Увалиев било като режисьор, било като продуцент или сценарист. На нас много ни се иска да включа в тази програма и една изложба, която вече е пряко свързана с Добрич и с Центъра „Увалиев“  тук в регионалната библиотека.

В Добричкия културен център на името на Увалиев се съхраняват над три хиляди тома от личната му Библиотека. Книги с български и чуждестранни автори, лични вещи.

Баща ми имаше една територия, която беше лично негова, това е България. Искам да напиша книга "Червеният велосипед", цикъл от приказки, които той ми разказваше всяка вечер за приспиване, казва Мила Рут.

Мила Рут е в България, за да получи  на медийния фестивал в Албена посмъртно наградата на името на Петър Увалиев за приноса му в развитието на медиите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!