Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още този месец Кипър може да се върне на международните финансови пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Още този месец, година и половина по-рано от предвиденото, Кипър може да се върне на международните финансови пазари. В рамките на следващите дни се очаква Министерството на финансите да вземе окончателно решение за емисия облигации, като се използва благоприятната ситуация на международните пазари. Тройката кредитори вече е дала зелена светлина за този ход, съобщи финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис. Той посочи, че тази стъпка е ясен знак за доверие към икономиката на страната и ще увеличи нейната ликвидност. Правителството на Кипър има за цел да набере най-малко 500 млн. евро чрез емитиране на облигации, които вероятно ще са с петгодишен срок на погасяване.

Достъпът на Кипър до международните финансови пазари бе блокиран през май 2011 г. заради фнансовата криза. В края на същата година страната взе заем от 2,5 млрд. евро от Русия, а през март 2013 г. получи спасителен заем от тройката международни кредитори в размер на 10 млрд. евро. Връщането на Кипър на международните пазари се очакваше не по-рано от края на 2015-а г.

В същото време висока оценка за изпълнението от Кипър на споразумението с тройката даде директорът на МВФ Кристин Лагард. В интервю в кипърската преса тя заяви, че Кипър се справя много добре и заслужава поздравления, като специално подчерта стабилизацията във финансовата сфера. Според нея обаче страната е изправена пред три основни предизвикателства - преструктуриране и консолидация на банковата система, за да се възобновят инвестициите, оздравяване на публичните финанси и намаляване на много високия публичен дълг, укрепване на публичните институции.

Изказването на Лагард предизвика реакции сред опозиционни политически партии в Кипър, според които директорът на МВФ дава съвети за по-нататъшно разграждане на социалната държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!