Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната статистика отчете дефлация от половин процент

Снимка: БГНЕС

Националната статистика отчете дефлация от половин процент. По данни на статистиката, за година стоките и услугите са поевтинели средно с 2 на сто.

Инфлация в България през май се понижи за десети пореден месец, задълбочавайки дефлационните тенденции в страната, показват данните на НСИ.

Индексът на потребителските цени (CPI) на България се понижи през май 2014-а година с 0,5% на месечна база след повишение с 0,3% през април (първо повишение на месечната инфлация в нашата страна от края на миналата година).

Инфлацията от началото на годината (май 2014-а спрямо декември 2013-а) се понижи с 1,0%, докато на годишна база индексът на потребителските цени през април се понижи с 2,0% (спрямо май 2013-а) след спад с 1,6% през предишния месец. Това означава, че българската икономика се намира в дефлация за десети пореден месец (от август миналата година насам).

Средногодишната инфлация за периода от юни 2013-а до май 2014-а се понижи с 1,2% спрямо периода юни 2012-а/май 2013-а, показват днешните данни на НСИ.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха през май с 1,0% спрямо април, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец.

Слабо повишение с 0,1% отбелязаха цените на облекло и обувки през май спрямо април, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива останаха на равнището от предходния месец.

Понижение с 0,7% на месечна база имаше и в транспортните цени, цените в здравеопазването се увеличиха с 0,1%, докато цените в сектора на съобщенията се понижиха с 1,9%, показват априлските данни на НСИ.

Хармонизираната инфлация (HICP индекса) на България през май 2014-а година се понижи с 0,5% на месечна база след повишение с 0,2% през април, докато на годишна база отбеляза спад от 1,8% (спрямо май 2013-а) след понижение с 1,3% през предходния месец на годината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!