Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър засилва правомощията на данъчната администрация срещу длъжниците чрез конфискация на имущество и запориране на сметки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С нов закон правителството в Кипър засилва борбата си срещу неплащането и укриването на данъци. Законопроектът, приет от кабинета и внесен в парламента, предвиджа по-строги мерки и мощни инструменти за укрепване на капацитета на данъчната администрация за събиране на просрочени данъчни задължения. В него се регламентират конфискацията на движимо имущество, запорът на банкови сметки и отчуждаване на собственост, за да се предотврати прехвърлянето на недвижими имоти.

Законопроектът има за цел да гарантира изплащането на просрочени и текущи данъчни задължения, след като са изчерпани всички други средства за защита, предвидени въз основа на съществуващото законодателство, обясниха от правителството. Разпоредбите в него обхващат както преките, така и косвените данъци, включително ДДС. 

За прилагането на част от предлаганите мерки се изисква писмено съгласие от главния прокурор.

Предвидени са и процедури за обжалване от данъкоплатците.

Новият законопроект бе одобрен от правителството и внесен в парламента. Приемането му е задължително условие за отпускането на следващия транш от спасителния заем за страната от тройката международни кредитори, след като четвъртата й мисия през май даде положителна оценка на напредъка на Кипър във финансовото и икономическото възстановявнане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!