Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава посещението на Кристиан Вигенин в Кипър

Снимка: БГНЕС

Срещи на най-високо политическо равнище ще има министърът на външните работи Кристиан Вигенин в Никозия днес във втория ден от официалното си посещение в Кипър.

Официалните разговори започват със среща с министъра на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис. Двамата министри ще обсъдят отношенията между Кипър и България и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество, най-новото развитие на преговорите по Кипърския въпрос, ситуацията в Украйна, както и други европейски и регионални въпроси от общ интерес.

След това въшният министър на България ще бъде приет от президента на Кипър Никос Анастасиадис и председателя на Камарата на представителите /Кипърския парламент/ Янакис Омиру. Министър Вигенин ще посети също така архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори.

Днес е вторият ден от посещението на българския външен министър в Кипър. В началото на визитата си в неделя той бе гост на тържеството на българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия по случай завършването на първата му учебна година. Вигенин откри барелеф на неговия патрон - поета Никола Вапцаров, изработен от живеещия и работещ в Кипър български скулптор Иван Иков. Външният министър раздаде и удостоверенията на децата от училището за успешно завършен клас.

Сред гостите на българския празник бяха и праплеменникът на поета, който носи неговото име – Никола Вапцаров, посланикът на България в Кипър Христо Георгиев, ръководството на Съюза на българите в Кипър, много родители и приятели на училището.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!