Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската инициатива "Инвестирайте в образованието" ще помогне в подготвянето на проектобюджета за 2015-а

Снимка: БГНЕС

Участието на България в европейската инициатива "Инвестирайте в образованието" ще помогне при подготвянето на проектобюджета за 2015-а година. Това стана ясно при представянето на инициативата в КНСБ от Анна Диамантопулу, бивш еврокомисар и председател на гръцкия "мозъчен тръст" ДИКТИО. Това е мрежа за реформи, която цели събирането на един милион подписа.

Целта на инициативата е да се осигурят средства, които да се инвестират в образованието, за да се повиши конкурентноспособността на Европа спрямо САЩ и Китай, обясни идеята Диамантопулу. По думите й, тези средства за образование могат да дойдат от преразпределение на бюджетите от европейските рамки за подпомагане, от ЕЦБ или от специално разработени заеми за образователни политики.

Конкретните ползи обобщи Янка Такева от Синдиката на българските учители: 

Това ще ни помогне при работата ни за проектобюджет 2015, да защитаваме 18% увеличение на единните разходни стандарти, 15% увеличение на работните заплати, 150 милиона допълнително за десетте национални програми.

Всичко това прави около 450 милиона лева, които могат да бъдат отпуснати повече от бюджета за 2015-а година за средното образование. До края на октомври ще стане ясно дали инициативата е успешна. Квотата на България е за 14 хиляди гласа, а страната ни ще предаде над 30 хиляди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!