Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром": Няма проблем с транзита на газ към Европа

Няма никакви проблеми с транзита на руски газ към Европа, въпреки вчерашната авария на магистрален газопровод в Украйна. Това съобщиха от "Газпром". По данни на руския енергиен гигант експлозията на газопровода в Полтавска област в североизточната част на Украйна не е повлияла на количествата синьо гориво, които руската компания транзитира през територията на съседната държава. Както и преди, Европа получава около 185 милиона кубически метра руски газ в денонощие.

Същевременно от "Газпром" предупреждават, че тръбопроводната система на украинска територия е остаряла и че подобни аварии не са изключени и в бъдеще. По данни на украинската служба по извънредните ситуации експлозията е причинена от разхерметизиране на тръбата, в следствие на което е започнало изтичане на газ и той се е възпламенил. 

В момента повреденият участък е затворен за ремонт и синьото гориво е насочено по успоредна тръба. Води се разследване на причините за инцидента, като не се изключва и вариантът за терористичен акт. Запознати със състоянието на този участък от газопровода, обаче твърдят, че тръбата е била в лошо техническо състояние и отдавна е трябвало да бъде подменена, а почвата под нея укрепена.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!