Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва мащабни социални реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър одобри законопроект за въвеждане на гарантиран минимален доход, с което започва най-мащабната социална реформа в страната. Документът ще бъде внесен в парламента утре и се очаква законът да влезе в сила от 1-ви юли.

Гарантираният минимален доход в Кипър след влизането в сила на закона ще бъде 480 евро месечно на човек, реши правителството. Крайната сума, която семейството ще получи, ще зависи от неговия състав и численост. Например, за семейство с едно малолетно дете и дете над 18 години, до 28 години, което живее в общото домакинство, гарантираният минимален доход ще е 1328 евро. 

Този размер е изчислен с експертната помощ на Международната организация по труда така, че да покрива основни нужди за достоен живот на най-уязвимите социални групи. Отчетени са стоки и услуги от първа необходимост като храна, облекло, обувки и жилище.

Новата система заменя модела на даване на социални помощи, работещ в Кипър от десетилетия. Тя трябва да осигури адекватна социална защита на уязвимите домакинства по време на икономическата криза, в която се намира Кипър. Целта на правителството е финансовият ресурс да стигне до тези, които наистина се нуждаят от социална помощ.

Според разчетите с въвеждането на гарантирания минимален доход средствата за социално подпомагане ще се увеличат с 25 млн. евро през тази година и с 50 млн. евро през следващата. Необходимата допълнителна сума е налице, не се налага тя да бъде обезпечена чрез увеличаване на данъците, увериха от правителството.

В момента социални помощи в Кипър вземат около 20 000 нуждаещи се. Очаква се заявления за включване в новата система да подадат около 70 000 души. Получателите трябва да отговарят на определени критерии за доход, притежание на движимо и недвижимо имущество, банкови депозити и други активи. Това важи и за българските граждани, живеещи в Кипър, които отговарят на поставените изисквания.

Мащабната реформа на системата за социално подпомагане в страната чрез въвеждането на гарантиран минимален доход бе обявена от президента Никос Анастасиадис през юли миналата година. Извършването й бе включено като задължително условие в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори за отпускането на спасителния заем за Кипър в размер на 10 млрд. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!