Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: България е подложена на силен натиск от ЕК да се откаже от "Южен поток"

Снимка: архив

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че България е подложена на силен натиск от страна на Европейската комисия да се откаже от проекта "Южен поток".

Според Александър Новак Еврокомисията е заела твърда позиция спрямо трансграничните инфраструктурни проекти с руско участие, каквито са газопроводите Оpal, "Южен поток" и "Ямал- Европа". По думите му, върху някои от партньорите по "Южен поток" се оказва натиск да не участват в реализацията на проекта, докато не бъдат разрешени спорните въпроси по експлоатацията на газопровода.

В частност нашите български колеги бяха заплашени, че ще бъде спряно финансирането на страната от еврофондовете, посочи руският енергиен министър пред Международния петролен форум, който се провежда в Москва.

Александър Новак коментира и идеята за създаването на единна европейска институция за купуването на въглеводороди като подчерта, че подобно предложение е отказ от пазарните механизми и по същество представлява връщане назад към съветската епоха. Руският енергиен министър посочи още, че страната му изповядва принципите на свободната търговия и не се стреми да доминира на световните енергийни пазари.

Според Новак използването на енергетиката като инструмент в геополитиката води до нарастване на нестабилността и влошаване на инвестиционния климат, а за това в крайна сметка винаги плащат потребителите в икономическата и в социалната сфера.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бойко Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи, но ако се спазват европравилата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява в интервю за агенция Ройтерс, че България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз. В заглавието на..

публикувано на 19.06.14 в 07:35
Гюнтер Йотингер

Йотингер заяви, че вярва на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че вярва на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприеме действия, ако получи доказателства за обратното. Йотингер снощи говори по темата пред акредитирани в..

публикувано на 19.06.14 в 07:30