Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националния музей „Земята и хората” отбелязват Деня на дарителя


Днес отбелязваме Деня на дарителя и Празника на Националния музей „Земята и хората”.

На 19 юни 1987 год. музеят отваря врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя. Причината за това е, че музеят е създаден благодарение на щедрите дарения на над 600 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и над 250 институции и фирми, чрез Националния дарителски фонд „13 века България”.

Националният музей „Земята и хората” съхранява за бъдните поколения минералите като част от природа, която човек руши без да вникне в нейната същност, съдейства за ефективното и устойчиво използване на минералните суровини и материали, работи за формирането на хуманистично и неконсумативно отношение към природата.

На организираното тържество на 19 юни всяка година се популяризират резултатите от едногодишната дейност на музея, връчват се свидетелства за дарения, откриват се временни експозиции и се представят дарители-създатели на музея. Днес по случай празника в 18:00 ч. се открива гостуваща изложба на Софийския университет "Първият геолог на България" - посветена на 160 години от рождението на проф. Георги Златарски, ще бъдат представени новите дарения на музея. Музикален поздрав ще поднесе хор „Гусла“. Входът е свободен.

Чуйте още от директора на Националния музей “Земята и хората” Чавдар Начев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!