Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич: България подкрепя европейската перспектива на Сърбия

Ивица Дачич
Снимка: ЕПА/БГНЕС
България дава подкрепата си за европейската перспектива на Сърбия и това се потвърди  и от разговора с българския ми колега Кристиян Вигенин. Той каза, че България ще продължава да подкрепя Сърбия по пътя й към ЕС. Сърбия очаква през тази година да отвори преговорните глави 32 и 35 и така да бъде  продължен европейския път на Белград така, както е планирано. През месец януари официално започнаха преговорите на Сърбия за членство в ЕС. За Белград това е много важен процес  да стане член в крайна сметка на Евросъюза, а това означава да бъдат приети цял пакет от закони, правила, както и вътрешнополитически реформи и продължаване  в крайна сметка на диалога с Прищина. Така сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отговори на въпрос как гледа на развитието на европейската перспектива на Сърбия и каква е ролята на България в нея. Интервюто на Николай Кръстев беше излъчено в предаването "Събота 150".

Сърбия и Русия след посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград остават партньори, как гледате на развитието на тези контакти с Москва в контекста на случващото се в Украйна? 

Пътят на Сърбия към ЕС не означава да бъдем неприятели към всички онези, които не са членове на организацията. Ние смятаме, че пътят ни към ЕС не е против Русия.  Някои от държавите от ЕС са външнотърговски партньори на Русия, както и Москва има много високо равнище на търговски отношения с Брюксел.За Сърбия приоритет е членството в ЕС, но също така желаем да развиваме добри отношения с Руската федерация, с която Белград има определени търговско- икономически споразумения, който включват  и безмитнически договори. В подобна ситуация сме с Турция, Казакстан и Азърбайджан. Сърбия никога няма да води нито антиевропейска и нито антируска политика. 

В този смисъл, господин министър, дали ще трябва  да променяте сръбската външна политика по отношение на Русия и дали тази близост на Белград с Москва няма да пречи на курса ви за членство в ЕС?

Сърбия има ангажимента и задължението да  синхронизира своята политика с ЕС, но това означава да се напредва по пътя към процеса на интеграция към Брюксел.Това означава да взимаме в Сърбия впредвид различните позиции и декларации,  когато работим в сферата на външната политика и това така ще бъде. Белград смята, че всички проблеми трябва да се решават  чрез диалог, което означава че настояваме да се намери решение и до си води диалог с представителите на Прищина. Такъв вариант трябва да се търси и с представителите на Украйна.  През следващата година Сърбия ще бъде председателстваща Организацията за сигурност и сътрудничество, което ще бъде голяма отговорност за Белград  и ще бъде сериозно предизвикателство пред нас, когато става въпрос, че ще ръководим ключова организация в сферата на сигурността и стабилността  на европейския континент. 

Кой бяха ключовите послания на вашия колега руския външен министър Сергей Лавров  в Сърбия  и дали те не бяха свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“? 

Нямаше нищо различно извън двустранните руско-сръбски отношения, които  са  добри и приятелски. Той от 2011год.не беше идвал в Сърбия и Белград и показа, че иска да бъдат подобни посещения да станат редовни, каквито са ни с останалите страни. За нищо друго не сме разговаряли в Белград и не сме скрили от обществеността онова, което излезе в крайна сметка в медиите. Дори напротив. Имаме добри отношения. Русия не е против европейския път на Сърбия, също така Белград няма да води от своя страна антируска политика по пътя към ЕС. Белград смята че „Южен поток“  е важен за интересите на всички страни, през които преминава, както и на цяла Европа. Смятаме че всички тези  аргументи ще бъдат  взети под внимание, когато ЕС ще взима  решение за по-нататъшното му развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!